11
Nov

Jóga: a szelíd, gyógyító mozgás

Az első kötet, a Yoga Budapest Tél művészeti album után, most a Nyár-ba kalauzolnak el minket az új kiadvány készítői.

A Yoga Budapest Nyár Lukácsi Ákos gyönyörű fotóival, és többek között A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány jógaoktatójának, Juhász Szilviának közreműködésével készült fotókkal már elérhető a boltokban.

A keletkezés és az elmúlás, a kezdet és a vég misztériumát, az örök körforgást foglalja magába."

... A jóga egy nagyon komplex és interdiszciplináris jelenség ,egyesít látszólag egymásnak ellentmondó területeket, például a sportot a művészettel.
Az élet mozgás ..... "

 

 

A könyv M E G R E N D E L H E T Ő :


www.lira.hu, www.animakonyv.hu, www.alexandra.hu oldalon.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fotoalbum01
Sep

Jógatábor Balatonakarattyán

Jógatábor Balatonakarattyán

 Júliusban tartottuk meg az Alapítvány balatonakarattyai rehabilitációs központjában idei első jógatáborunkat.

Tovább21
Jul

Jógatábor Balatonakarattyán

A Magyar Rákellenes Charta alapítója, az idén 31 éves A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány idén júliusban megrendezte első jógatáborát a szervezet balatonakarattyai rehabilitációs központjában.

A tábor szakmai vezetője Juhász Szilvia, jóga- és Kerényi Ágnes csikungoktató volt. A szerető gondoskodást - köztük a teljes értékű táplálkozást biztosító étkezéseket - Ferencz Anikó programmenedzser biztosította a résztvevőknek.

A program összeállítása holisztikus szemléletben történt, a szervezők felmérték, és egyaránt figyelembe vették a résztvevők fizikai, szellemi és lelki állapotát és igényeit.

A szelíd, gyógyító mozgásformák gyakorlásán túl lehetőség nyílt nagy sétákra, vezetett túrákra, táncra, együtt főzésre, tábortűzön sütésre, éjszakai világmegváltó beszélgetésekre, gyógyító együttlétre.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fotoalbum11
Apr

Költészet Napja, április 11.

József Attila ma, holnap, mindig.

Olvassa el a verset! Újra, lassan, figyelmesen. Mondjuk el kívülről! Belülről. Fontoljuk meg! Nem is kell ennél több mára.

Boldog József Attila születésnapot nekünk!

 

LEVEGŐT!

Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott
hazafelé menet?
A gyepre éppen langy sötétség szállott,
mint bársony-permeteg
és lábom alatt álmatlan forogtak,
ütött gyermekként csendesen morogtak
a sovány levelek.
Fürkészve, körben guggoltak a bokrok
a város peremén.
Az őszi szél köztük vigyázva botlott.
A hűvös televény
a lámpák felé lesett gyanakvóan;
vadkácsa riadt hápogva a tóban,
amerre mentem én.

Épp azt gondoltam, rám törhet, ki érti,
e táj oly elhagyott.
S im váratlan előbukkant egy férfi,
de tovább baktatott.
Utána néztem. Kifoszthatna engem,
hisz védekezni nincsen semmi kedvem,
mig nyomorult vagyok.

Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.

És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.

Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.

Én nem ilyennek képzeltem a rendet.
Pedig hát engemet
sokszor nem is tudtam, hogy miért, vertek,
mint apró gyermeket,
ki ugrott volna egy jó szóra nyomban.
Én tudtam - messze anyám, rokonom van,
ezek idegenek.

Felnőttem már. Szaporodik fogamban
az idegen anyag,
mint szivemben a halál. De jogom van
és lélek vagy agyag
még nem vagyok s nem oly becses az irhám,
hogy érett fővel szótlanul kibirnám,
ha nem vagyok szabad!

Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!

1935. november 21."

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fotoalbum08
Mar

Űzzük el a tavaszi fásultságot!

Tavasszal nemcsak fáradtságot, hanem fásultságot is érzünk magunkban. A szürke, napfényszegény tél kiszívta minden életerőnket, energiánkat, csak pihegünk, és várunk a minden porcikánkat eltöltő napsütésre. Mit tehetünk ilyenkor még azon kívül, hogy magas vitamintartalmú, zöldségben-gyümölcsben gazdag ételeket eszünk megfelelő fehérjepótlással, hogy sokat sétálunk, kirándulunk a friss levegőn? Ezeket a praktikákat már fejből fújjuk, de a szakemberek mostanában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a lelki feltöltődés pozitív testi hatásaira. Magyarán: ha beülünk egy moziba, elmegyünk egy hangversenyre, vagy színházba, sokkal többet tehetünk a testi-lelki jóllétünkért, mintha otthon pihengetnénk a távirányítóval a kezünkben a kiült kanapén csipszet majszolva.

Akkor az igazi igazán a feltöltődés, ha olyan filmet, darabot nézünk meg, ami vidámságával magával ragad minket. Mert az élet nagy igazsága már orvostudományilag is igazolt: a nevetés gyógyít! Ezzel a bevezetővel nyújtjuk át a Nemzetközi Nőnapon színes kulturális ajánlónk csokrát minden műfajban. Tessék csemegézni!

NEMZETI FILHARMONIKUSOK, 2016. március 19. 19.30 óra

FÖLD ÓRÁJA - "Koncertünkkel mi is csatlakozunk a Föld órája globális éghajlatvédelmi kezdeményezéshez. Koncertünk szólistája meglepetés ráadás számát sötétben, csak zongora-világítással fogja eljátszani. Így minden figyelem a zenére és a nemes célért való kiállásra összpontosul majd."

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Budapest

Ravel: Nemes és érzelmes keringők
De Falla: Éjszakák a spanyol kertekben
Franck: Szimfónia d-moll

Vezényel: Kocsis Zoltán

Közreműködik: Ingrid Fliter (zongora)

Viszonylag rövid, ám annál bámulatosabb nemzetközi karriert tudhat maga mögött napjaink egyik legkeresettebb zongoraművésze, Ingrid Fliter, aki 2006-ban, félezer jelölt közül nyerte el az egyik legrangosabb zenei elismerést, a négyévente odaítélt Gilmore Művészeti Díjat és a vele járó 300 ezer dollárt. Az argentin művész világhírű honfitársa, Martha Argerich a kezdetek óta egyengeti Fliter pályáját, még saját genfi otthonát is rendelkezésére bocsátotta, másik legfontosabb mentorának pedig Kocsis Zoltánt tartja, akit a Busoni Verseny zsűritagjaként ismert meg. A Nemzeti Filharmonikusok visszajáró vendégművésze ebben a műsorban különösen jól fogja tudni kamatoztatni sokszínű billentéskultúráját, hiszen de Falla szinte napra pontosan száz éve bemutatott „szimfonikus impressziói” – ahogy a szerző maga nevezte triptichonját – rendkívüli kifinomultságot igényelnek nemcsak a zenekartól, hanem a szólistától is. Szintén zongoraműnek indult Ravel néhány évvel korábban íródott keringősorozata is, amely ma szimfonikus alakjában tartozik a koncerttermek közkedvelt műsorszáma közé szerte a világon. Az est második részében egy másik különleges remekmű szólal meg: César Franck alkotása nehezen besorolható, hiszen mesterien ötvözi a német és francia szimfonikus stílust, lassútétele hárfa és pengetett vonósokkal kísért lírai hangszeres ária, a hangzás sokszor az orgona lenyűgöző hatását kelti.

 http://www.filharmonikusok.hu/koncert?id=7123

 

 

TURAY IDA SZÍNHÁZ, Wilder-Stewart-Herman: HELLO, DOLLY! musical

Mrs. Dolly Levi férjszerzési praktikái állnak a “zenés vígjáték” középpontjában. Dolly mindent – sőt, még annál is többet – megtesz, hogy becserkéssze a gazdag Horace Vandergeldert. Sajátja mellett Dolly mások szerelmi életét is szívén viseli. A gyönyörű, fiatalon özvegyen maradt Molloyt Vandergelder titkárával, Corneliusszal, ez utóbbi munkatársát, Tuckert pedig Molly segédjével próbálja összeboronálni – s nem utolsósorban még a harcművész Ambrose Kempernek is kerít valakit: Vandergelder unokahúgát, Ermengarde-t. Dolly és a fiatalok kalandokkal és leendő férjekkel teli útja során eljutunk New York-ba, ahol az egész társaság a város legelőkelőbb éttermébe, a Harmonia Gardensbe érkezik. Itt szólal meg a musicalirodalom egyik legismertebb dala, a Hello, Dolly!

 Mrs. Dolly Levi : DÉTÁR ENIKŐ

Horace Vandergelder : VEREBES ISTVÁN

: GYŐRI PÉTER

Cornelius Hackl : SÖVEGJÁRTÓ ÁRON

Barnaby Tucker : KURKÓ J. KRISTÓF

: RUBÓCZKI MÁRKÓ

Mrs. Irene Molloy : GERMÁN LÍVIA

Miss Minnie Fay : BÓDI BARBARA

: RÁRÓSI ANITA

Ambrose Kemper : PÁSZTOR MÁTÉ

Ermengarde : KIRÁLY KITT

Ernestina : TOPOLCSÁNYI LAURA

Rudolf, főpincér : BOROS ZOLTÁN

Továbbá: BORBÉLY KRISZTINA, CSISZÁR KATI, FAGGYAS ALEXANDRA, KOVÁCS DÉZI, GULYA ISTVÁN, KOVÁCS OLIVÉR, MERK LÁSZLÓ, RUBÓCZKI MÁRKÓ / TÓTH ALEX

Magyar változat: Böhm György és Korcsmáros György

Zenei vezető: Berkes Gábor
Korrepetítor: Félix Györgyi
Koreográfus: Borbély Krisztina

Díszlettervező: Darvasi Ilona
Jelmeztervező: KYDI

Rendező asszisztens: Merk László

Rendező: VEREBES ISTVÁN Jászai Mari-díjas

http://turayidaszinhaz.hu/portfolio/hello-dolly/

 

 

KARINTHY SZÍNHÁZ: PURIM FESZTIVÁL, 2016. március 21-27.

Tisztelt Közönség! Kedves Barátaink!

Amikor a Magyar Holokauszt Emlékévet a Karinthy Színház nyitotta meg az Anna Frank jegyzetek című előadással, már körvonalazódott bennem egy álom: egy zsidó színházi fesztivál Budán, a Karinthyban. Különleges helyszín Buda egyetlen kőszínháza. Olyan egyedi fesztivált álmodtunk falai közé, mely nem csak budapesti kőszínházak előadásait vonultatja fel, hanem otthont ad független és vidéki színházaknak is, melyeknek műsora még mindig elérhetetlen sokak számára.A Karinthy Színház azt a — fennállásának 34 éve alatt példátlan — feladatot vállalta, hogy a purimi ünnep hetén 21 zsidó tematikájú produkciót hív meg és lát vendégül az országból, műfaji határok nélkül. A színházunk három helyszínén zajló fesztiválprogramba ugyanúgy belefér a táncelőadás, az alternatív és a hagyományos színi előadások mint a koncertek, a szerzői est vagy a stand-up comedy.Stábunk mellett már a gyerekek is készülnek az ünnepre: alkotótársnak kértük fel az óvodásokat, akiknek a Purimra készült rajzaiból kiállítást rendezünk a színház előcsarnokában a fesztivál ideje alatt. Volt egy álmom és most valóra válik: különleges színházak és különleges előadások egy — reményeim szerint — hagyományteremtő fesztiválon. Legyenek vendégeink, jöjjenek és ünnepeljenek velünk!

Várjuk Önöket szeretettel március 21 és 27 között, a Karinthy Színházban. Üdvözlettel: Karinthy Márton

http://purim.karinthyszinhaz.hu/programok_a-z

 

 

VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZ, 2016. március 25. 19.00 óra

NEIL SIMON: NŐI FURCSA PÁR

Vígjáték két felvonásban: „A csajoké a terep”

 A barátság fontos dolog; akkor is, ha az ember férjnél van, hát még, ha válik! Milyen jó is, ha van egy barátnő, aki összeszed bennünket, amíg összeszedjük magunkat, akire főzhetünk, akinek átrendezhetjük a lakását – még ha nem is éhes, és egyenesen rühelli a rendet. Vagyis a barátság arra is jó, hogy megtudjuk, hogy néha egyáltalán nem lehet minket elviselni… és nem is biztos, hogy mindenben a férfiak a hibásak… Akár röhögni is lehetne azon, hogy egyikünk sem könnyű eset…

A klasszikus darabról van szó, amelyet Jack Lemmon és Walter Matthau alakításával zárhattunk a szívünkbe. A szerző csavart a történeten és megalkotta a női változatot. Főhősei (Olive – Xantus Barbara, Florence – Zorgel Enikő) semmiben sem egyeznek, mindenen összekapnak, mégis egymásra vannak utalva: igazi barátnők. Megpróbálnak kilépni az elfuserálódott élet mindennapos szürkeségéből: a két nő a házban lakó, vacsorameghívásuknak eleget tevő, jóképű spanyol testvérpárral (Mészáros Árpád Zsolt, Gerner Csaba) vigasztalódik...

Nemre és korra való tekintet nélkül mindannyian magunkra ismerhetünk ebben a fergeteges vígjátékban, amely briliáns szellemességével és mindannyiunk számára ismerős, bohózatba illő konfliktusaival méltó párja az eredeti verziónak.

Szereplők:
Olive Madison: Xantus Barbara
Florence Unger: Zorgel Enikő
Manolo Costazuela: Mészáros Árpád Zsolt
Jesus Costazuela: Gerner Csaba
Mickey: Szilágyi Annamária
Renee: Borbás Erika
Vera: Steinkohl Erika
Sylvie: Miklós Kriszta

Díszlet-jelmez: Gedeon Boróka

Rendező: Janik László

 http://www.vacidunakanyarszinhaz.hu/szinhaz/JEGYINFORMACIO.html

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fotoalbumA rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1093 Bp., Mátyás u. 18. Tel: 06-1/217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Copyright © 2015. Minden Jog Fenntartva.

IMPRESSZUM

Created by okeery.com