17
May

Ferencváros Önkormányzata is beszámolt honlapján rákszűrő programunkról

Május 12-én két helyszínen is jelen voltunk szűrőkamionunkkal a IX. kerületben. Az önkormányzat együttműködő partnerünk volt az esemény megszervezésében és lebonyolításában. Honlapjukon Legfontosabb a korai felismerés címmel számoltak be a rendezvényről.

Legfontosabb a korai felismerés
Szájüregi- és bőrrák szűrést tartottak a kerület két pontján

Ingyenes egészségügyi szűrésen vehettek részt nem csak ferencvárosi lakosok május 12-én a Bakáts téren és a József Attila-lakótelepen. A kötetlen tanácsadásra, orvos-beteg eszmecserére is alkalmas vizsgálatok fővédnöke Zombory Miklós alpolgármester volt.

A kiemelkedően magas érdeklődés mellett zajló kihelyezett szűrés „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány szervezésében valósult meg, együttműködve Ferencváros Önkormányzatával és a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltatóval. A PTE Népegészségtani Intézet által rendelkezésre bocsátott két szűrőbusz reggel 10-től a Bakáts téri templom előtt, majd 14 órától a Csengettyű utcai gyermekrendelőnél várta az arra járókat. Minden vizsgálatra jelentkező egészségügyi ajándékokat, ismertető kiadványokat, és az alapítvány rákellenes életmódmagazinját kapta útravalóul.

„Olyan bőrgyógyászati elváltozásokat keresünk a jelentkezőknél, melyek további vizsgálatra, vagy műtétre szorulnak, illetve szájüregi daganatos elváltozásokat szűrünk, panasz esetén célzottan küldhetjük a beteget szakorvosi ellátásra. A szűrésen megjelentek nagyon hálásak, itt nem kell annyit várni, mint egy zsúfolt orvosi rendelőben, illetve hosszabban tudunk a panaszokkal foglalkozni, tanácsadást nyújtani” – tájékoztatott a vizsgálatról Dr. Svastics Egon onkológus-sebész professzor.

„A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítványt 1985-ben alapították, azóta azt a szemléletet képviseli, hogy az ember holisztikusan (testileg, lelkileg, szellemileg egészként) kezelendő. Nem csak tudni akar egyes betegségeiről, hanem meg is szeretné beszélni problémáit, fontos, hogy tudja, a betegség megelőzhető, illetve abból meg lehet gyógyulni” – tudtuk meg Vajda Márta igazgatótól.
„Küldetésünk a betegek segítése mellett ennek a szemléletnek a bevezetése az egészségügyben, konferenciák, találkozók szervezése úgy a szakma, mint az érintettek számára. Mivel az alapítvány irodája a Mátyás utcában van, Ferencváros Önkormányzatának támogatásával itt, a kerületben tarthatjuk meg a „Könnyek helyett… tarts velünk!” elnevezésű, 1%-os kampányunkhoz kapcsolódó ingyenes buszos szűréseink egyikét. 2018 kormányzati célkitűzésként a szűrések éve lesz, jövőre terveink szerint további hasonló kezdeményezésekre is számíthatnak a kerületiek” – tette hozzá az alapítvány igazgatója.

„Mérföldkő ez a kerület életében. Születésem óta itt élek, de hasonló alkalomra nem emlékszem, mikor Ferencváros szívében kihelyezett, ingyenes szűrővizsgálatot vehettek volna igénybe az itt élők” – mondta Zombory Miklós. Ferencváros egészségügyért felelős alpolgármestere amellett, hogy a kezdeményezés fővédnöke volt, a szervezés minden mozzanatában tevékenyen részt vállalt. Jó hangulatban várakoznak a vizsgálatra várók, az érdeklődés pedig minden várakozást felülmúl, ami nagy megelégedéssel tölt el, hiszen a betegségekkel kapcsolatban mindig azt vallottam: legfontosabb a korai felismerés. A daganatos megbetegedések esetében kiváltképp igaz, hogy a kezdeti stádiumban felfedezett elváltozások csaknem teljes mértékben gyógyíthatók. Ezt szolgálják a mai alkalmon kívül az önkormányzat által az év több időpontjában szervezett, ingyenes Egészségnapok is.

„Megkeressük az embereket, emberközelivé tesszük a vizsgálatot” – foglalta össze tömören a mobil szűrés lényegét Prof. Dr. Kiss István, az alapítvány kuratóriumi elnöke. „Ide betérnek az érdeklődők minden konkrét panasz nélkül is pusztán azért, mert erre járnak, vagy mert előzőleg értesültek a lehetőségről. Nekünk, orvosoknak is nyugodtabb a munka így, hogy több időnk van részletesen megvizsgálni a betegeket és a diagnózis felállítása mellett elbeszélgethetünk a betegségek megelőzéséről és kezeléséről is.”

„Nagyon elégedett vagyok a vizsgálatokkal, a doktor úr nagyon empatikus volt, megvizsgált, meghallgatott és megnyugtatott minden kérdésben, és sokkal több idő jutott rám, mint egy rendelőben, ahol az orvosok túlterheltek. Hálásan köszönöm a lehetőséget a vizsgálat szervezőinek és az önkormányzatnak” – osztotta meg tapasztalatait a vizsgálatról éppen távozó Szedlacsek Sándorné, Páva utcai lakos.

 

Kapcsolódó: 

Budapest IX. kerület Ferencvárosban két helyszínen, és Békés megyében, Gyomaendrődön jártunk szűrőkamionunkkal

1%-os kampányunk a közterületeken:

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu