11
Sep

Lobbi a változásokért

A „Mell-véd” Közösség az Emlődaganatosokért civil közösség által szervezett „Díszítsük fel az onkológiák falát!” projektjének negyedik állomása 2017. július 10-én volt a Budapest XIV. kerületi Uzsoki Kórházban. A nap fénypontja, ünnepeltje Marácz Zsófia Ibolya volt, aki az „Egyensúly – harmónia” című festményét ajánlotta befogadásra az intézmény részére.

A festményt Dr. Landherr László PhD., az intézmény Onkoradiológiai Osztály osztályvezető főorvosa vette át. Tájékoztatót mondott az intézmény sikereiről, a közelmúltban kapott intézményi elismerésekről is.

A program célja:

  • a festő szakaszban az emlődaganatban érintett festők/gyógyulók/tünetmentesek a stresszoldó, meditatív, a problémákról megfeledkezést segítő mandalafestéssel megismerkedés,

  • a képátadó szakaszban a feldíszített falon a festménnyel, az onkológiai betegváróknál/kezelőkben, a várakozók, kezelés alatt lévők stresszes állapotainak enyhítése a mandala kép, és a színek nézegetése által,

  • a képpel, hitet, bizakodást közvetíteni a daganatosságban érintettek, és családtagjaik számára,

  • az intézményben dolgozó orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak köszönetet mondani áldozatos munkájukért,

  • a daganatos betegségből, kiemelten az emlődaganatosságból eredő elhalálozás csökkentéséért a szűréseken való részvétel fontosságát üzenni az embereknek,

  • az emlődaganatosságban érintettségből fakadóan, a saját megtapasztalás alapján, a tapasztalt hiányosságok, lukak betöméséért üzenet, az ellentmondások, nem kívánatos csalók, kuruzslók, hamis eszmék terjesztése elleni hatékony fellépés érdekében jelképes üzenet,

  • Az Európai összefogás a mellrák ellen! (EU ECIBC) program terjesztése, az Európai Mell Egységek Kiáltványában foglaltak terjesztése, a nemzeti változásokért figyelem felhívás.

 

Az Európai Mell Egységek Kiáltványa megfogalmazza a tagországok javasolt teendőit. Azt is, hogy a célokért az egészségügyben dolgozóknak, a betegeknek maguknak is, és a politikusoknak közösen kell küzdeni a célok megvalósulásáért.   Álmodunk egy olyan jövőről, ahol az onkológiákon az emlőUnit egységekben – a minőségbiztosítás gyakorlata mellett – egységesen történik majd az emlőszűrés, gyógyítás, rehabilitáció, nyomon követés, az emlődaganatosság túlélhetőségéért, az életminőség javításáért, az emberi méltóság szerint a földi élet befejezéséért.

A „Mell-véd” közösség terjeszti a célt, megfogalmazzák vágyaikat, álmaikat, szükségleteiket, szorgalmazzák a fejlesztésekbe való beemelést is. Tudják, hogy joguk van hozzáférni ilyen emlőUnit egységekhez, túlélésük, a minőségi élet érdekében. Hiszik, hogy valóság lesz belőle. Azt kívánják, hogy az intézménynek adományozott kép töltse be küldetését, nézegetőinek adjon hitet, reményt a gyógyuláshoz!

A program meglepetés vendége volt Havasrétiné Méry Judit, a Mi Nők Országos Szervezet Egyesület elnöke, a civil nők részére évente megrendezésre kerülő Ünnepi Gálán kiosztott „NAP-DIJ” kitüntetés és oklevél ötletgazdája, a stuttgart-i nagykövet által, részére adományozott, első, és egyetlen „Civil konzul”, aki a magyarországi jó gyakorlat hírét viszi határon túlra, más ország számára is, a jó gyakorlat példájaként. A résztvevők számára átadott az „Apák Lapja” folyóirat friss példányából, amelyben a 2017. áprilisban kitüntetett civil nők is szerepelnek, köztük Hargitai Márta és Marácz Zsófia Ibolya is.

A program főtámogatója a Magyarországon működő MAZS Alapítvány keretében működtetett Női Egészség Megőrző Program volt.

A „Mell-véd” közösség jó egészséget, a küzdőknek, hozzátartozóknak sok-sok erőt, gyógyulást kíván!

A Facebook közösségi oldalon az érintetteknek, családtagoknak zárt közösségükben segítő kezet nyújtanak, szeretettel várják/fogadják a csoportba jelentkezőket, ahol különféle szakemberekkel is lehet kapcsolatot teremteni, kérdezni is tőlük, a váratlanul felmerülő kérdésekben, vagy tanácstalanságaikban választ várnak.

A „Közösség az emlődaganat korai diagnózisáért, gyógyulásunkért, életminőségünkért” zárt közösség elérhetősége:

https://www.facebook.com/groups/kronikusbetegekert/

Hargitai Márta ötletgazda, programmenedzser

(fotó: Hargitai Lajos)

Életigenlők.hu




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu