04
Nov

Együnk okosan!

 

– segít az OKOSTÁNYÉR –

Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, táplálkozástudományi szakember. Elmondható, hogy szakmája a munkája, a hivatása és a szívügye is egyben. Korábban újságíró-műsorvezetőként is az emberi élet rejtelmeit, az egészséges életmód fortélyait vitte képernyőn az emberek közelébe, nemrégiben ismereteit bővítve egészségügyi kommunikációs tanácsadó és szóvivő szakon is diplomát szerzett. Jelenleg az Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége főtitkáraként tesz azért, hogy a dietetikus szakma minél inkább elismert legyen mind a szakemberek, mind a lakosság körében.

 – Honnan jött az ötlet egy új magyar táplálkozási ajánlásra?

– Az idült, nem fertőző betegségek 70-80%-a a helytelen táplálkozás miatt alakul ki. Az Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a magyar felnőttek 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott, amely az életkorral növekvő tendenciát mutat. Nemekre lebontva a férfiak 65% (túlsúlyos: 37%, elhízott: 28%), nőknél ez az érték 60% (túlsúlyos: 28%, elhízott: 32%). Az elhízás az életminőség romlásán túl számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegség, a stroke, egyes rákbetegségek. A felmérés eredményei mellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a táplálkozástudomány is egy fejlődő, változó terület és a lakosság irányába történő kommunikációban is a közérthetőség lényeges és fontos, hogy mindez hiteles forrásból származzon. Ezen túlmenően rengeteg „egészséges táplálkozási” cikket lehet olvasni, amely egyáltalán nem megalapozott szakmailag, de jól hangzik és trendi. Ezek hosszútávon inkább károkat, mint előnyöket okoznak.

Tehát sok-sok tényező teremtette meg az igényt és a lehetőséget egy új ajánlás megfogalmazására. Erre az igényre válaszolva alkotta meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége táplálkozási irányelvét, amely az OKOSTÁNYÉR nevet kapta.

– Mi van az OKOSTÁNYÉR-on? Mennyire okos ez a tányér?

– Természetesen kicsit elfogult vagyok, hiszen szakmai szervezetünk dolgozta ki. Ez a tányér nagyon okos, mert közérthetően közvetíti a bonyolultnak ható információkat is és mindez hiteles forrásból származik. Az OKOSTÁNYÉR végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelre, továbbá a zsír-, cukor- és sóbevitel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik. Így ad iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről. A sok-sok fontos alapelvből talán egyet emelnék ki: az egészséges táplálkozásban, így OKOSTÁNYÉR-nál sincsenek tiltások, tiltott élelmiszerek, csak a mennyiség és a gyakoriság az, ami változik.

– Egészségmegőrzéshez vagy betegségből való gyógyuláshoz ad inkább támpontokat?

– Az OKOSTÁNYÉR alapvetően az egészséges felnőtt hazai lakosság számára ad útmutatást. Az ajánlásban konkrét adagmennyiségek is szerepelnek, amely egy felnőtt ember tápanyagszükséglete alapján lett kiszámolva. Tehát az OKOSTÁNYÉR segít az egészség megőrzésében, a tiltásoktól mentes, ízletes táplálkozás kialakításában. Egy betegség esetén mindig az adott állapotnak és kezelésnek megfelelő egyéni tanácsot adnak a dietetikusok a páciens számára, amely támogatja a gyógyulást.

– Milyen a fogadtatása? Hol terjesztitek?

– Megszületését egy másfél éves munka előzte meg. Majd az ajánlást bemutattuk a Magyar Tudományos Akadémián, és örömmel mondhatom, hogy az OKOSTÁNYÉR rendelkezik a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlásával.

Ezt követően párhuzamosan kezdtük el megismertetni a szakmával és a lakosokkal. Vagyis rengeteg konferencián, egészségnapokon, rendezvényen beszélünk róla és természetesen adunk is belőle az érdeklődőknek. Azonban tudjuk, hogy nem elegendő, hogy néhány percben hallanak az új ajánlásról vagy pár sorban vagy akár egy oldalban olvasnak róla, hiszen a fő cél az lenne, hogy mindenki számára elérhető legyen, akár az összes háztartásban a hűtőgépen, vagy a konyha bármely falán ott legyen és rápillantva egyre többször annak megfelelően táplálkozzanak. Ezért az ajánlásnak már külön honlapja is van: www.okostanyer.hu, ahonnan mindenki letöltheti.

Ezen túlmenően az új étkezési szokások megvalósítását segíti a honlapon található plusz információ, például: Vásároljunk okosan! Hogyan készítsük el ételeinket okosan? Ételadagok okosan, okos étrend – receptek és menüjavaslatok. És ősztől már mobil applikáció is segíti azokat, akik ennek megfelelően szeretnének táplálkozni.

– Beszéljünk picit a manapság divatos diétákról, későbbi esetleges mellékhatásairól több megvilágításban. Mi a személyes véleményed – emberként, nőként – a divatdiétákról? Csak néhány ismertet említve közülük: Atkins fehérjediéta, ketogén-diéta, 90 napos szétválasztó étrend, vércsoport-diéta, gyümölcskúra…

– Amíg egészségesnek érezzük magunkat, egyáltalán nem foglalkozunk azzal, amit a szakemberek mondanak, sőt az emberek egy része az egészség jegyében extrémitásoktól, tiltásoktól sem mentes, egészséges táplálkozásnak vélt divatirányzatot folytat, holott az egészséges táplálkozás változatos, ízletes, tiltásoktól mentes.

A XXI. században a kisportolt, kicsit soványabb alkat a divat. De hogyan lehet ennek eleget tenni, amikor a sok mozgást igénylő életvitelt felváltotta a minden tekintetében motorizált társadalom, az ülő életmód, a fizikai munka csökkenése és mindezek mellett az élelmiszerválaszték döbbenetes mennyisége és viszonylagos gyors elérhetősége, megszerezhetősége? Tegyük hozzá még a médiából tömkelegével érkező tökéletes alakú, szupernői ideálokat.

Nem véletlen, hogy ilyen nagy piaca van a különböző celebek által népszerűsített divatdiétáknak. Legtöbbször gyors és látványos testtömeg-csökkenést eredményeznek. Gyakran az egyhangúságra építenek azáltal, hogy egyes tápanyagok, ételcsoportok kizárólagos fogyasztását írják elő. A gyors fogyás mögött azonban sokszor nem valós eredmény van, vagyis nem a felesleges zsírokat veszti el az érintett.

A divatdiétáknak kockázatai lehetnek, hosszú távon eredménytelenség, mert a diétát nem kíséri az életmód/beállítódás megváltozása, negatív hatás az alapanyagcserére, egyoldalú nyersanyag-válogatás. Egyes tápanyagok túlzott fogyasztása fokozhatja például a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat, fokozottan megterheli a vesék működését, emelkedett inzulinértékek, emelkedett vérzsír szint jöhet létre. De szakemberként is tudom, hogy sokan ezzel nem törődnek, mert most azonnal és gyorsan akarnak mindent, pedig a többletkilók sem most azonnal és gyorsan jöttek fel.

Gyakorló dietetikusként foglalkozom inzulin rezisztens páciensekkel. Köztük sokan súlyproblémával küzdenek. A táplálkozási szokásaikat kérdezve legtöbb esetben rengeteg kipróbált divatdiéta és annak káros következményei derülnek ki, melynek kijavítása nem megy egyik napról a másikra, de ha a páciens együttműködő és ő is akarja, akkor közösen valódi és tartós sikereket tudunk elérni.

– Szóvivő vagy, médiavilágában is jártas újságíró-műsorvezetőként mit mondasz: van-e – nyilván van, de mekkora és hol – felelőssége a médiának az agyonretusált modellek ábrázolásával túltolt trendi diétamegosztások miatt eltorzult étkezési szokásokból jelentkező betegségek kialakulásában, esetleges tragédiák bekövetkeztében?

– Azt gondolom – és ez biztos nem mindenkinek tetszik – mindkét oldalnak megvan a felelőssége a médiának és a médiafogyasztónak is. Talán a legfontosabb: nem érdemes egymásra mutogatni, és csak a másikban keresni a hibát. Tudom, hogy nehéz eligazodni az információáradatban, sokan már szinte vallásos hittel fordulnak egyes véleményvezérek felé. Egészséges önértékelés, megfelelő társas kapcsolatok nélkül nem könnyű függetleníteni magunkat a ránk nehezedő testkép és egyéb elvárásoktól.

Mivel remélhetőleg mindenki, minden nap eszik, ezért sokan azt gondolják, már mindent tudnak a táplálkozásról és nemcsak maguknak, hanem másoknak is képesek étrendi, rosszabb esetben diétás tanácsot is adni. Pedig ez nem ilyen egyszerű.

– Az evéshez való egészséges viszonyulás kialakítása kinek a feladata, mikor kell kezdeni?

– Bármennyire hihetetlen, már a fogantatás előtt érdemes, hiszen ma már nyilvánvaló, hogy a várandósság alatti táplálkozás és az első két év rendkívül lényeges nemcsak a baba és gyermek jelenkori egészségének fejlődése szempontjából, hanem a későbbi egészségi állapota szempontjából is.

A szűkebb és a tágabb környezet: szülők, nagymamák, óvoda-és iskolapedagógusok ugyanúgy szerepet játszanak a megfelelő vagy éppen helytelen étkezési szokások kialakításában. A dietetikusok nemcsak a kialakult betegségek esetén tudnak segíteni, hanem már a prevenció, a helyes táplálkozási szokások kialakításában is. Többször találkozom – illetve jönnek hozzám- súlyfelesleggel küzdő gyermekek. A szülőkkel, nagyszülőkkel és természetesen a gyermekkel együtt megbeszélve változtatunk az étkezési szokásokon, éheztetés nélkül, és így a közös erőfeszítés meghozza a gyümölcsét. De ehhez mindenkinek azonos elveket kell vallani. Ennek ellenére itt már nehezebb dolgunk van, hiszen mindig könnyebb már első lépésben a jó étkezési szokásokat kialakítani, mint a rossz szokásokat leküzdeni.

– Szeretsz enni? Mik a kedvenc étkeid, idényeid?

– Mindent szeretek enni. Változatosan táplálkozom és főzök is, persze a munka mellett nem minden nap. A példamutatást rendkívül fontosnak tartom, nekem is van egy kiskamasz gyermekem és nem elég mondani, hogy mit egyen, hanem példát is kell mutatni és megfelelő ételeket a családi asztalra tenni. Ez azt is jelenti, hogy mindenki kiveszi belőle a részét, hiszen a nyersanyagok nem a hűtőben teremnek, van, aki a bevásárlást vállalja magára, van, aki a zöldségpucolást. Sokan ismernek, ezért nem titkolom, az ebédet általában egy finom desszerttel zárom, amit sokszor én sütök. A családom szerint is finomak, pedig van bennük teljes kiőrlésű liszt, kevesebb cukor a hagyományoshoz képest és gyümölcs, tejtermék, vagy akár zöldség is.

– Mi az életigenlésed?

– Addig kell igent mondani az életnek, amíg van rá lehetőségünk. Vagyis nem holnap vagy holnap után kell elkezdeni mozogni, kicsit egészségesebben táplálkozni, felhívni a barátnőt, a szüleinket, hanem ma, mert lehet, hogy holnap már késő. Ezt nem volt egyszerű megtanulni, hiszen a nap nekem is 24 órából áll. De mindig van választás, igaz az átgondolásához idő kell, érdemes és szükséges fontossági sorrendeket felállítani, de a halogatás biztos nem megoldás, mert ma van az a holnap.

Vajda Márta

HASONLÓ CIKKEK: /hu/taplalkozas



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu