15
Apr

Holisztikus szemlélettel a gyógyulás kulcsa a változtatás

 

Másként kell közelítened a betegségedhez – Te vagy a fontos

A holisztikus megközelítésben a krónikus, illetve daganatos betegségek testi-lelki-szellemi rendszerben kerülnek értelmezésre és ezeken keresztül bontakoznak ki a gyógyulás feltételei is. Másként kell közelítenünk a betegségünkhöz, önmagunkhoz, mint azt megszoktuk. Előtérbe kell kerüljön az EMBER. Ő a fontos, róla kell, hogy szóljon minden, neki kell megértenie önmagát, a benne is munkáló törvényszerűségeket. Mert csak ezen megértés tárhatja fel számára azt, hogy mit, miért és hogyan kell cselekedjen a gyógyulása érdekében. Aki ezeket nem tudja, az tenni sem tud érdemben önmagáért, így sajnos kiszolgáltatott marad és csak sodródik az eseményekkel.

 Mi áll az egészségünk és a gyógyulás útjában?

A nem tudás, a rossz szokásaink és a tudattalan sodródás. Nem tudjuk, milyen törvényszerűségek mentén működik a szervezetünk, a lelki-szellemi, gondolati-érzelmi hatások milyen befolyást gyakorolnak a fizikai testünkre. Nem ismerjük a RENDet, amely életünk valamennyi folyamatát meghatározza. Pedig ez nem titok. Nem ismerjük magunkat, a valós szükségleteinket, így nem azt adjuk magunknak, amire szükségünk lenne az egyensúlyunkhoz.

Szokásaink – gondolat, érzelem, cselekvés szintjén – rabságban tartanak bennünket, s így meghatározzák minden cselekedetünket, reakciónkat. Belénk vannak égve, azoktól eltérni „csak úgy”, nincs esélyünk. S, tekintve, hogy az elmeműködésnek is törvényszerűségei vannak, a rutin, a megszokások, a kényelem, a lustaság, s a változástól való félelem együttesen azt eredményezik, hogy mindig ugyanazok a dolgok történnek velünk. Mindezek a szokás- és viselkedésminták csak sodornak bennünket és törvényszerűen megszülik a következményeket.

A legfontosabb befolyásoló tényezők

Megkerülhetetlen tény, hogy külső és belső tényezők együttesen határozzák meg egészségi állapotunkat. Fő pillérként feltétlenül kiemelést kíván a genetika, a táplálkozás, az életmód, a környezet és a lelki vonatkozások. Ezek összhatása azért is hangsúlyozandó, mert pl. a genetika is túlnyomórészt azt jelenti, hogy csupán a hajlamot örököljük, de, hogy abból lesz-e betegség vagy sem, az már az életviteltől és az egyéb körülményektől függ. Megfelelő szakmai oldalakon lehet tájékozódni a bizonyítottan és a feltételezhetően rákkeltő anyagokról, életmódbeli-, környezeti- és egyéb egészségügyi (pl. vírusok, stb.) tényezőkről, valamint a tartós stressz szerepéről.

Az életmód meghatározóbb, mint a genetika

Ki gondolta volna azelőtt, hogy még a genetika sincs kőbe vésve, hogy azt is képesek vagyunk megváltoztatni? Hogy az életvitelünk is képes befolyásolni a génjeink működését, s hogy a daganatos betegségekhez tartozó genetikai eltérések többnyire szerzett génhibák? Mindez első olvasásra még ma is hihetetlenül hangzik. Pedig igaz!

Korábban az volt a tudományos álláspont, hogy a genetika adott, kőbe van vésve és azon csak egyes különleges és erős behatások képesek változást létrehozni. Ma pedig már a tudomány előtt is ismert, hogy egyes belső és külső tényezők ebben egyaránt meghatározó szerepet játszanak. Olyannyira, hogy kimondhatjuk: életvitelünkkel akár genetikai szintig is elronthatjuk szervezetünk működését. Természetesen nem szándékosan, de ez a lényegen nem változtat.

Dr. Kopper László rákkutató, patológus professzor egy korábbi interjújának erre vonatkozó részletei:

„A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség. Éppen ellenkezőleg: kevésszer lehet bizonyítani az öröklődés hatását, az esetek döntő hányadában belső és külső tényezők váltják ki azt, hogy valakiben aktivizálódik a hajlam, s szervezetében rosszindulatú sejtosztódás indul el.”

„Az, hogy a rákbetegség genetikai károsodások összegződésével kialakuló állapot, nem azt jelenti, hogy apáról-fiúra száll. Mai tudásunk szerint a megbetegedéseknek csak 8-10 százaléka hozható bizonyítottan összefüggésbe az öröklődéssel. A rákot sokkal inkább az életünk folyamán szerzett génhibák okozzák.”

A jó hír, hogy ez fordítva is igaz! Azaz a külső és belső tényezők megváltoztatásával akár a gyógyulás irányába is fordítható a folyamat! Vagyis lehet esély a gyógyulásra! Csak meg kell ismerni a módját!

Ha elvesztetted az egészséged, meg kell próbálnod visszaszerezni

A már kialakult betegség esetén a gyógyulást elérni komoly feladat, de nem lehetetlen. Nagy kérdés, mi a pontos diagnózis, milyen stádiumban van a betegség? Gyógyulás abban az esetben érhető el, ha még nem alakult ki maradandó károsodás illetve nem hatalmasodott el a folyamat olyan mértékben, hogy az már visszafordíthatatlan, megállíthatatlan. Állapottól, betegségtől függően nagy a kihívás, hogy visszaállítható-e az egyensúly? Testi, lelki, szellemi lefedettségben, tudatos életvezetéssel, a klasszikus orvostudomány és a kiegészítő terápiás lehetőségek ötvözésével nyílik legnagyobb esély a gyógyulásra.

A gyógyulás kulcsa – a változás

Ha minden ugyanúgy marad, mint a betegség felé vezető úton volt, a gyógyulásra nincs esély. Ahhoz, hogy fordulat következzen be változásokra van szükség. Így a gyógyulás kulcsa sem lehet más, mint a VÁLTOZÁS, amit nekünk kell létrehoznunk.

Valamennyi tüneti kezelés nagy segítség, általuk azonban nem történik gyógyulás. Ezek – ha enyhülést is hoznak -, legfeljebb elnyomják a tüneteket vagy csak átmeneti gyógyírt jelentenek, mert nélkülük a tünetek fennmaradnak vagy újra és újra visszatérnek. Nem tudunk tőlük megszabadulni. Próbálhatunk különféle gyógyszereket, gyógynövényeket, terápiákat, módszereket, de így többnyire csak rövidtávon, az adott pillanatban érhetünk el enyhülést, mert a háttérben fennálló „zavar” – amely a tüneteket előidézi – megmarad. Amibe aztán előbb-utóbb beletörődünk…

A „zavar” – amely a testi-lelki-szellemi egyensúly megbomlásával keletkezett – mindaddig fennmarad, amíg nem ebben az összefüggésben keressük a megoldást. Mert a fizikai testen megmutatkozó tünet mindig csak következmény. A végpont, ahol a „zavar” a felszínre törve jelez. Csupán a tünet (következmény) kezelésével a „zavar” (előzmény) változatlanul jelen marad, a tüneteket fenntartja, és ezzel lehetetlenné teszi a gyógyulást. Mi hát a megoldás?

A tüneti kezelés mellett lehetőleg fel kell tárni mielőbb a háttérben meghúzódó problémákat, és meg kell érteni azok összefüggéseit! Ez teremti meg az alapját annak, hogy testi-lelki-szellemi szinten megtegyük a szükséges, célirányos változtatásokat, amelyek megszabadítanak a kóros, „zavaró” folyamatoktól, megteremtik az egyensúlyt, és ezáltal akár végleg megszüntethetik a tünetet – létrehozva a valódi gyógyulást. Vagyis rá kell ébrednünk arra, hogy tennünk kell magunkért! És amit nekünk kell megcselekednünk, azt nem válthatjuk ki semmi mással. Nem helyettesíthetjük gyógyszerrel, nem vehetjük meg pénzért, a gyógyulást nem nyerhetjük meg szerencsével és nem hullhat véletlenül az ölünkbe. Áldozatot kell hoznunk, mert amit meg kell csinálnunk, azt nem lehet megúszni, mert a természet törvénye nem engedi. Halogathatjuk, elodázhatjuk, de el nem kerülhetjük. A változást belül, lélekben kell elindítani és kiterjeszteni valamennyi befolyásoló tényezőre. Tudd, hogy Te is képes vagy erre, és megtanulhatod! Ha bármilyen problémád van, ne késlekedj, ne halogass! Fordulj ebbe az irányba mielőbb, legyél fontos magadnak!

„Jó utat” és egészséget!

Dr. Darnói Tibor
holisztikus orvos
hop.gyogyuljvelem.com

Életigenlők.hu




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu