04
Nov

Készítsük fel szervezetünket a télre!

 

Beköszöntött az ősz, az időjárás hidegebb, szelesebb, egyre kevesebb a napsütéses órák száma és minden egyes nappal közelebb kerülünk a télhez. A nyári pihenés után, szeptembertől újra megkezdődtek a dolgos hétköznapok, és ez által az életritmus felfokozottabbá vált, mint a nyáron megszokott.

 A rohanó életmód miatt könnyen válunk kapkodóvá, és kezdünk rendszertelen életet élni, kevesebb időt szentelünk a pihenésnek és feltöltődésnek. Sokan küzdenek a stressz miatt alvászavarral, ingerültséggel, szorongással, búskomorsággal. A rendszertelen életmód könnyen kimeríti a szervezetet, gyengíti az immunrendszert, emésztési problémákat okoz, és sokaknál jelenik meg valamilyen mozgásszervi probléma – derékfájás, hátfájás.

Ősszel mindig jó, ha egy kicsit nagyobb figyelmet szentelünk testi-lelki jóllétünknek, egészségünknek, közérzetünknek, fizikai kondíciónknak, annak érdekében, hogy a szervezetünk fel tudjon készülni a téli időszakra. Az ősz és a tél a természetben is a visszahúzódás, a pihenés ideje.

A legjobb, ha ősszel tudatosan felkészülünk arra, hogyan támogassuk testünk természetes folyamatait – a tisztulást, feltöltődést, pihenést. Ilyenkor hasznos, egy kis immunerősítés, méregtelenítés, ami friss energiákkal tölti fel szervezetünket.

Immunerősítő táplálkozás az őszi időszakra

Ősszel sokan tapasztalják, hogy megnő az étvágyuk. Az emberek szervezete jobban kívánja a tartalmasabb, nehezebb és nagyobb adag ételeket. A szervezetünk elkezd felerősíteni, tartalékolni a téli időszakra. Nagyon fontos, hogy egészséges, tápláló, jó minőségű, az immunrendszerünket erősítő ételeket fogyasszunk ebben az időszakban, amik elégedettséggel, boldogsággal töltik el a testet és a lelket.

Helyezzük a lista elejére a zöldségekből és/vagy hüvelyesekből készült fűszeres leveseket, amik átmelegítik a testet, segítenek táplálni a szervezetet, rendben tartják a folyadékháztartást és nagyon sok tápanyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaznak.

Elsődlegesen édes, savanyú és sós ételeket fogyasszunk. Az ételek legyenek melegek, szaftosak, lédúsak és könnyen emészthetőek. Készítsük őket friss alapanyagokból, idénynek megfelelő vegyszermentes (bio) zöldségekből főzve vagy párolva.

Fogyasszunk minőségi zsírokat, ghít (tisztított vaj), olívaolajat, sok meleg gabonaételt – baszmati rizs, quinoa, búzadara, hajdina, kukorica. Legyen része a menünek valamilyen hüvelyesekből készült étel, legideálisabb a mungó babból vagy vörös lencséből készült dhál (sűrű leves). Szezonalitásnak megfelelő zöldségeket használjunk: cékla, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, mángold, kisebb mennyiségben zeller, spenót.

Rendszeresen együnk olajos magokat (mandula, dió, tökmag, szezámmag, napraforgómag), aszalt gyümölcsöket (datolya, mazsola, füge) – a magokat, aszalt gyümölcsöket áztassuk be fogyasztás előtt, mert akkor könnyebben emészthetőek. Például, ha tízóraira szeretnénk néhány szem diót vagy mandulát fogyasztani, este áztassuk be, majd reggel öntsük le az áztató vizet róla.

Használjunk immunrendszert erősítő és emésztést segítő fűszereket (gyömbér, kurkuma, fekete bors, fahéj, édeskömény, római kömény, koriander, kardamom, asafoetida,).

Kis mennyiségben fogyasszunk olyan friss, szezonális gyümölcsöket, amelyek erősítik az immunrendszert, kiváló választás a körte, alma, szilva.

Étkezzünk megfelelő időben és lehetőleg mindig ugyanazon időpontokban. A főétkezést tegyük 12:00-13:00 óra közé, és ez legyen a nap legtartalmasabb étkezése, mert az emésztés tüze (az agni) ilyenkor a legerősebb. Kerüljük a nassolást, ne együnk az étkezések között. Az ételeket főzzük meg, de ne főzzük túl, mert mindkét esetben gyengítik a szervezetet. Kerüljük el a húsos, zsíros és a cukros ételeket, mert ezek is gyengítik az immunrendszert.

Nyugodt körülmények között együnk és az ételeket alaposan rágjuk meg! Ne együk magunkat tele (maximum 3/4 részig töltsük meg a gyomrunkat). Az étkezés után ne pattanjunk fel az asztaltól, várjuk meg, amíg az emésztésed beindul! Kortyoljunk a nap során rendszeresen forralt vizet, gyömbérteát, fűszeres gyógyteákat! Az étkezésekhez ne igyunk túl sok folyadékot! Együnk rendszeresen a nap során, ne hagyjuk ki a reggelit sem! Reggelire ideálisak a kása félék, például a zabkása.

Immunrendszerünk erősítése érdekében kerüljük az alábbiakat:

• Keserű, csípős, és fanyar ízek.
• Alkohol, kávé, tea, cigaretta.
• Száraz és a puffasztott ételek, pirítós, diétás ételek.
• Hideg ételek és hideg italok. A hideg ételek (nyers ételek, saláták, szendvicsek, fagylalt, hideg tejtermékek) gyengítik az emésztést és az immunrendszert, hűtik a testet.
• Vegyszeres (nem bio) tartósítószerezett, feldolgozott, génmanipulált, félkész élelmiszerek.
• Előző nap főzött, újramelegített és a fagyasztott ételek.

Testmozgás és jóga

Mozogjunk rendszeresen! Válasszunk olyan mozgásformát, ami erősíti az immunrendszert, nem erőlteti meg a testet túlságosan és életenergiával (pránával) tölt fel. Ideális a jóga, thai chi, a kényelmes séta, kirándulás. A jógagyakorlatok segítenek oldani a feszültséget, javítják az emésztést, serkentik a méregtelenítést. Ősszel gyakoroljunk olyan jógapózokat, amik segítenek a testből elűzni a hideget, serkentik a keringést, javítják az emésztést és kedvezően hatnak a légzőszervekre is.

Életmód

Tartózkodjunk sokat a szabadban, menjünk kirándulni. Kezdjük a napot meditációval, ez igazán segít elérni a harmóniát és az egyetlen igazán jó módszer a feszültségek oldásához és az önismerethez. Ősszel a természet is visszahúzódik, tegyük ezt mi is, forduljunk kicsit befelé. Hagyjunk időt szervezetünknek a pihenésre, feltöltődésre. Próbáljunk új, egészségünket támogató szokásokat kialakítani. Ha csak egy-egy tanácsot be tudunk építeni az életünkbe, már sokat tehetünk szervezetünk erősítéséért. Figyeljünk magunkra, milyen változásokat tapasztalunk, hogyan változik az emésztésünk, az energiaszintünk, a kedélyállapotunk és elménk békéje.

Vitai Katalin
MJSZE által minősített jógaoktató
www.eljharmoniaban.hu
http://eljharmoniaban.blogspot.com/




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu