26
Dec

SZJA kedvezmény 2019. januártól mellrák, méhnyakrák, petefészekrák, endometriózis esetén

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület és a Női Liga együttműködésének sikere, hogy 2019-től a leggyakoribb női betegségben érintettek is jogosultak adókedvezményre.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. A törvény értelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-nak megfelelő összeg, amely 2018-ban 6.900 forint volt havonta.

A jó hír az, hogy a személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletbe immáron a leggyakoribb női betegségek (mint például endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák) is bekerültek és a betegségek mellé BNO kódok rendelődnek, azaz 2019. január 1-től az e betegségekben érintett magánszemélyek is jogosultak a havi adókedvezményre. Természetesen a megfelelő igazolások birtokában, azok bemutatásával – azaz az adókedvezmény igénybevételéhez végig kell menni az ehhez szükséges procedúrán, de megéri.

A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás, amelynél gondosan ügyelni kell arra, hogy kiállításakor a betegség kezdetét (az első diagnózis pontos dátuma) is tüntesse fel az orvos, hiszen az adókedvezmény ez esetben visszamenőlegesen érvényesíthető. Ha az első diagnózis felállításának pontosítására nem kerül sor, akkor az igazolás kiállításának időpontjától lehet a kedvezményt érvényesíteni.

E ponton azonban fontos megemlítenünk, hogy amennyiben a kedvezményre való jogosultságot az adóévet, esetleg több adóévet követően utólag állapítják meg, akkor az igazoláson feltüntetett kezdő naptól az adókedvezmény az 5 éves elévülési időn belül, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével igényelhető vissza. A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni.

A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki. Az igazoláson a betegség/fogyatékos állapot kezdő időpontján kívül szerepelnie kell annak is, hogy az állapot végleges minősítésű, vagy a későbbiekben további felülvizsgálatra kötelezett-e a magánszemély. Amennyiben a fogyatékosság végleges, az erről szóló igazolás alapján minden évben érvényesíthető az adókedvezmény.

A személyi kedvezmény jogszabályi megfelelőség esetén alanyi jogon jár, de csak akkor, ha a súlyosan fogyatékosnak minősülő magánszemély rendelkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel, amely után adófizetési kötelezettsége keletkezett. Természetesen adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy a jogosult adóköteles jövedelem hiányában másnak átadja a kedvezményt érvényesítésének jogát (például szülőnek, házastársnak).

Amennyiben a magánszemélynek például munkaviszonya alapján rendszeres jövedelme van, akkor a munkáltatója felé tett adóelőleg-nyilatkozat alapján már a fizetendő adóelőlegnél érvényesítheti az adókedvezményt. Annak sincs akadálya, hogy a magánszemély döntése szerint csak az adóévi bevallásában érvényesítse a személyi kedvezményt, például, ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt, akkor az adózó az éves adóbevallásában utólag érvényesítheti azt – amennyiben valamennyi feltételnek megfelel. Ilyenkor az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de az elévülési időn belül meg kell őrizni, mert a kedvezményre jogosultság az esetleges adóellenőrzés során e dokumentummal igazolható.

További információkkal január elején jelentkezünk.

A Női Liga tagjai a következő szervezetek: Babagenetika Egyesület; Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület; Mályvavirág Alapítvány; Mellrákinfó Egyesület és a Női Egészségért Alapítvány.

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület ezúton is köszöni fenti partnerei fáradhatatlan együttműködését és munkáját annak érdekében, hogy ezt a kedvezményt kieszközölhessük azok számára, akiknek ez segítség lehet.

Forrás: egeszseghid.hu

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldalA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404, +36/1-476-0230

Adószám: 19009557-2-43

IMPRESSZUM

Created by maiskola.hu