15
May

Zuglóban kisütött a nap is! – Rekordszámú szűrés könnyek helyett…

 

535 szűrés és egészséges életmódtanácsadás, ebből 190 rákszűrés, 125 vérnyomásmérés, 45 főnek elvégzett InBody testösszetétel analízis, 5  dohányzásról leszoktatás, 25 mozgástanácsadás, 37 szeretetnyelvteszt kitöltés, 36 tudatos testhasználat vizsgálat és 28 stresszteszt a nap eredménye számokban.

Napsugarasra és fantasztikus hangulatúra sikerült a tavaszi rákszűrő körutunk negyedik helyszíne. A Sugár mellett a frekventált helyhez méltóan nagyon sokan voltak május 11-én.

Jelen voltak Karácsony Gergely Zugló polgármestere, a zuglói rendezvény védnöke, Dr. Nagy András Csaba a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgatója és prof. Dr. Kiss István A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint a főszereplők, az egészségtudatos közönség, akik folyamatosan jöttek egész nap. Az eseményen résztvevő vezetők jópéldamutatás céljából elsőként léptek be a buszba.

  Dr. Nagy András Csaba, prof. Dr. Kiss István és Karácsony Gergely

Az egészségnapon a szűrések mellett tanácsadásokat is igénybe vehettek az érdeklődők, többek között gyógytornász által tartott mozgás- és táplálkozási tanácsadást, illetve dohányzás leszokás támogatásban is segítettük a leszokást fontolgatókat. Az egyik legkedveltebb programelem volt az egészségkerék pörgetés, amiben egészséges életmódra vonatkozó tesztkérdésekre történő helyes válasz után többféle ajándékot kaptak, akik jól tájékozottak a kérdésekben. Ezek mellett hangsúlyoztuk, hogy a mentális egészség is érték, ezért tesztek segítségével lehetőség volt megismerni az embereknek a stressz szintjüket és az e mögött meghúzódó okokat, illetve a szeretetnyelv teszttel megtudhatták, hogy hogyan tudják mások leginkább kimutatni, hogy fontosak számukra, hogyan lehet őket jól szeretni. A tesztek eredményéről pszichológussal lehetőség volt beszélgetni.

A kvízjátékok, tanácsadások, önismereti tesztek kitöltése, a vérnyomásmérések a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda szervezésében történtek.

A nap végén Szécsi Emese a partnerintézmény Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) munkatársa, a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda vezetője elmondta: a vérnyomásmérések eredménye 125 mért adat esetében 30%-ban magasabb volt a limitértéknél, a 140/90-nél. A magasabb vérnyomás értékkel rendelkezők minden esetben tanácsadásban részesültek, illetve háziorvoshoz irányítottuk őket.

  Szécsi Emese

A Semmelweis Egyetemmel partnerségben velünk dolgozó szakorvosok Dr. Mensch Károly, Dr. Czeglédy Ágota, Dr. Kovács Dóra elmondása szerint rákmegelőző állapotot csak néhány esetben vettek észre, kiszűrt daganatról május 11-én szerencsére nem számoltak be. Ahogy a fogszakorvosok elmondták, közel 100 ember vett részt a szájüregi rákszűrésen. A vizsgálaton résztvevőknek a szájüregi rákszűrésen túl mindenkinek elmondják a teljes fogatlanság, fogsorviselés esetén is el kell járni fogorvoshoz, szűrés céljából.

  Dr. Mensch Károly

Elmondásuk szerint az érintett páciensek nagy része ezt nem tudta, továbbá azt sem, hogy a szájüregi rákszűrés nem igényel speciális kenetvételt, “csőlenyelést”, mintavételt. Egyszerűen a szájnyálkahártya áttekintését, és a nyaki nyirokcsomók megtapintását jelenti. A szájüregi rákszűrés a fogorvosi vizsgálat része, illetve a fül-orr-gégészeten is elvégzik. Aki rendszeresen jár fogorvoshoz, az – még ha nem is így nevezve – részesül szájüregi rákszűrésben.

  Dr. Czeglédy Ágota

Dr. Blága Kincső bőrgyógyászjelölt orvosnál közel 90 érdeklődő vizsgáltatta meg bőrelváltozásait. A doktornő elmondása szerint Zuglóban inkább az idősebb korosztály jelent meg, akiknél az időskori bőrelváltozások, elszíneződések voltak tapasztalhatók, daganatra utaló jeleket nem tapasztalt.

  Dr. Blága Kincső

Az InBody testösszetétel analízist 45 érdeklődő végeztette el, ennek a vizsgálatnak a jellemzője az, hogy talppal kell ráállni a gépre, ami a vázizomzat és testzsírarányokat mutatja ki százalékos arányban. A mai gyorsétkezések világában, a stresszes evésnek is köszönhetően a táplálkozás minősége az emberek jelentős számánál túlságosan magas hasi zsírértéket mutat, ami a belső szervek elzsírosodásából ered, az ún. zsigeri zsír mértékét mutatja meg.

 

Szőllősiné Nóra velünk dolgozó szakasszisztens napvégi összegzésében elmondta az idősebb korosztály, a 70-80 évesek vettek részt a testösszetétel-mérésen, közülük meglepően sokuk kifejezetten jókarban lévő páciens volt, korukhoz képest megfelelő volt a vázizomzat és a testzsír arány, valamint a csontsűrűség is megfelelő volt.

A fiatalabb korosztály esetében jelentős volt az elhízásból adódó hasi zsír magas értéke. A szakember tanácsokat adott a zsigeri zsír csökkentésének módjairól, köztük a kevesebb szénhidrátbevitelre, a több zöldségfogyasztásra, valamint a napi rendszeresen végzett testmozgásra, szükség esetén a komolyabb diéta fontosságára hívta fel a figyelmét a résztvevőknek.

A nap folyamán reformétel-kóstolóval is megajándékoztuk az érdeklődőket, akik részt vehettek Alexander-technika izomfeszesség teszten, és Bátori Zsuzsanna segítségével a résztvevők mintegy 30 százaléka megtapasztalhatta a tudatos testhasználat érzésbeli különbségeit a helytelenhez képest.

  Bátori Zsuzsanna

Carla Galli life-coach, Hellinger rendszerállítást vezető szakember a mentális egészségről, egészségmegőrzést, gyógyulást szolgáló életviteli újratervezésről adott használható tanácsokat.

  Carla Galli

Mindemellett a már megszokott Béres Cseppet, Életigenlők magazint és A rák ellen… ismert 12 szirmú virágos hűtőmágnesét vihette magával a sok jótanács mellett az egészségtudatos zuglói lakosság.

 

Az érdeklődők között ez alkalommal is 30% férfi, 70% nő érkezett, tovább bontva a statisztikát 25% fiatalabb, 35% közép-korosztálybeli és 40% idősebb érdeklődővel találkoztunk. A zuglói napon gyerekekkel szűrővizsgálaton nem vettek részt.

A nap folyamán sok kedves vendéggel találkoztunk, tárgyaltunk, kiváló partnerségeket építettünk.

Köszönjük a polgármesteri védnökséget, a szakmai együttműködést a ZESZ és ZEFI munkatársainak, vezetőinek személyes közreműködését, a  Sugár Üzletközpont támogatását a nap sikeréért!

eletigenlok.hu

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu