06
May

Esernyőkkel az egészségért Gyöngyös könnyek helyett…

 

Nagy érdeklődés, 312 szűrés, életmentő vércseppek, vérnyomásmérések

Aszód és Csepel után a Nemzeti Népegészségügyi Központ modern szűrőbusza a soron következő állomásunkra Gyöngyös Fő terére gördült be, ahol május 4-én újra együtt dolgozunk partnerségben a rák ellen, az egészségért véradással egybekötve.

 Május a vérnyomásmérés hónapja! Ennek is adózva a nap folyamán mindenki vérnyomásmérésben is részesült, örömteli, hogy a 104 résztvevőből csupán 15%-uknál volt nem sokkal ugyan, de a 140/90 elfogadott érték fölötti a mért adat.

Esernyőkkel az egészségért

 

A rákellenes életmódot, valamint a szűréseket népszerűsítő esemény rangját adta, az egészségmegőrzés fontosságát jelzi, hogy Gyöngyös közéleti személyiségei jelen voltak az EgészségNapon, május 4-én a Fő téren. Az eseményt komoly médiaérdeklődés is övezte. Civil szervezeti partnerségek jöttek létre, holisztikus szemléletben dolgozó orvosokkal készített interjúkat több helyi- és közösségi média képviselője, valamint az Életigenlők rákellenes életmódmagazin.

Sajtótájékoztató civil partnerekkel

 

Megtisztelte a rendezvényt személyes megjelenésével Hiesz György, Gyöngyös polgármestere, aki közismert egészséges életszemléletéről, legyen szó a problémák szakmai-településpolitikai megközelítésről vagy a saját személyes élethelyzetekben hozott döntésekről szó, a lényeg a megoldás-központúság, a pozitív utak felvázolása. Jelen volt a rendezvényen a gyöngyösi kötődésű ismert üzletember, Dr. Kürti Sándor nagyvállalkozó, aki filantróp, életigenlő, az egészségmegőrzést a legfontosabb lépések közé sorolja, amit egy ember ÖNMAGÁÉRT megtehet.

Sajtótájékoztatóval kezdődött az EgészségNap

Hiesz György polgármester ismertette, hogy a kormányzati szándékkal összhangban az egészségmegőrzésre komoly hangsúlyt fektet Gyöngyös is, a szűréseket népszerűsítő rendezvények mellé állnak, meglévő eszközeikkel, lehetőségeikhez mérten támogatják.

Hiesz György polgármester, Dr. Kürti Sándor nagyvállalkozó és Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár

 

Dr. Kürti Sándor hozzászólásában beavatta a jelenlévő sajtót fia daganatból történt gyógyulásának küzdelmes útjába, hangsúlyozta mindenkinek saját magáért kell tudatosan tenni, a gyógyulás érdekében minden lehetséges kezelést, életmódbeli változtatásokat igénybe venni.

Dr. Kürti Sándor nagyvállalkozó

 

Vajda Márta A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány múltját-jelenét ismertette, röviden elmondta a szervezet alapításkori fő célját és a 2017 óta megkezdett modernizálás folyamatát, a Könnyek helyett… tarts velünk szűrőprogramunkon! rendezvény sikeres fogadtatását, az Életigenlők rákellenes életmódmagazin létrehozását,és más daganat megelőzésben ismereteket közvetítő 21. század emberes számára igényelt szolgáltatások elindítását, egyidejűleg nyilvánosan felkérte Dr. Kürti Sándor fiát a nyári-őszi Életigenlők magazin Meggyógyultam! rovatának adott interjúra.

Vajda Márta A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány igazgatója

 

Eső ellenére vagy pont ezért sokan voltak

A sajtótájékoztató résztvevői, Hiesz György polgármester és Dr. Kürti Sándor üzletember a tájékoztatás után a szűrőbuszba elsőként léptek be és vettek részt szűréseken, illetve a nap folyamán vért adtak Vajda Márta első alkalommal és Hiesz György sokadszorra.

Hiesz György polgármester

 

Az egész napos szemerkélő esőben 104 egészségtudatos kicsi-nagy, nő-férfi, minden korosztályból jelent meg a Könnyek helyett… tarts velünk szűrőprogramunkon! idei harmadik helyszínén. A számos egészségmegőrzést bemutató kiállítóval gazdagított rákellenes rendezvényt közösen szerveztük a Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Képviseletével, Gyöngyös Város Polgármesteri Hivatalával, másodszor is védnökséget vállalt Hiesz György polgármester.

a szemerkélő esőben is velünk tartottak… könnyek helyett…
gyerekekkel is érkeztek
ezt választom…

 

Az első májusi, véradással és vérnyomásméréssel egybekötött egészségnapra egészségtudatos életigenlők érkeztek, a nap folyamán készített statisztikánk szerint 70% nő, 30% férfi, 30% idős, 45% középkorú, 25% fiatalabb korosztályból érkezett, örömteli, hogy 10 gyereket is elhoztak konkrét bőrelváltozást megmutatni a bőrgyógyászati szűrésre. Vérnyomását mindenkinek megmérték a véradás helyszínén és a szűrőbuszban is. Örömteli, hogy 15%-ban (21 fő esetében), 12 fő nőnek és 9 férfinek volt picivel a limitérték fölötti a mért vérnyomása.

Vajda Márta igazgató első alkalommal adott vért

 

A véradáson minden véradó részesült vérnyomásmérésben

A 68 fő véradóból az áhított 140/90 alatt csupán 12 főnek volt picivel fölötte a vérnyomása, ami elképzelhető, hogy csupán az izgatottságnak volt betudható, de lehetséges egy betegség korai jelzése is általa. Fontos információt osztott meg velünk Aradi Mária a Vöröskereszt területi vezetője: „A véradás azon túl, hogy az önzetlenség legszebb formája, egyben egy fontos szűrés is, hiszen csak az egészséges véradó vére kerülhet más ember számára műtéti helyzetekben felhasználásra. Van eset, ahol a véradást megelőző vizsgálat a vért adni kívánó egyén életét mentheti meg azzal, hogy ugyan a vére nem kerül más ember életének megmentésére felhasználásra, de a bevizsgálással felfedezett, időben kimutatott betegség az ő életét menti meg.”

Aradi Mária a Vöröskereszt területi vezetője

 

Felkérésünkre Dr Mensch Károly és Dr. Kovács Dóra fogorvosok a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karáról 104 páciens esetén végeztek el szájüregi rákszűrést, örömteli hír volt, hogy szájüregi rákmegelőző állapotot nem fedeztek fel, a csupán néhány esetben tapasztalt nem rosszindulatú elváltozások szakszerűen történő kezelésében tájékoztatást adott. A fogorvos által adott összegzés szerint páciensek fele nem hallott még a szájüregi rákról. Azok, akiknek nincs saját foguk, protézist viselnek, ugyanúgy ki vannak téve a csendes gyilkosnak, azaz a szájráknak, nekik is évente el kell menni fogorvosi szűrésre, amiről Dr. Mensch Károly mindenkit kedvesen, közérthetően tájékoztatott.

Dr. Kürti Sándor nagyvállalkozó és Dr. Mensch Károly fogorvos

 

A Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáról Dr. Kovács Anikó bőrgyógyász szakorvos a bőrrákszűrést végezte a szűrőbuszban. A doktornő elmondása szerint bőrdaganat-megelőző állapotot néhány esetben vett észre, de ezek kezelése – fagyasztással vagy kivágással – megtörténhet időben. Gyerekekkel is érkeztek konkrét bőrproblémát megmutatni, szerencsére azok az elváltozások nem jelentenek veszélyt.

Dr. Kovács Anikó bőrgyógyász

 

Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár egész nap a tudatos testhasználatra, az izomzati keménységeket mentesítő technikákra tanította a szűrésekre érkezőket. Köztudott, hogy a sok stressz és a szorongás egy idő után a fizikai tartásunkon is megmutatkozik, helyes korrigálással sokat lehet segíteni az esetleges betegségek elkerülésében, de akár bizonyos esetekben egy gyógyulási folyamatban is szerepe van a helyes testtartásnak.

Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár és Hiesz György polgármester

 

A rákszűrések mellett rengeteg  sziporkázó tavaszi klassz program várta az egészségtudatos gyöngyösieket az Almavirág Szociális Szövetkezet és a Vöröskereszt Gyöngyösi Területi képviselet szervezésében. Volt hennafestés, arcfestés, hajfestés, valamint újra-hasznosított anyagok bemutatója és vására; Dr. Mangó Gabriella Richter „Aranyanyu” a cardiovasculáris veszélyeztetettek szűrésével jött el, Dr. Szabóné Maszler Judit pszichológus Lélek immun-erősítéssel, LIONS Club – PSA szűréssel; Dr. Gyürki Melinda neurológus, Bodorné Csernyi Erzsébet, Szabad Gábor – jógaterapeuta és a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének önkéntesei tanácsadással vették ki a részüket a napból.

Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyász, a Richter Aranyanyu Díj különdíjasa

 

A Magic Fitness mozgásórákra és Trecska Márk (ZEN Szalon) szépülésekre adott kuponokkal, Szilvási Gabriella Access Bars® Facilitator kezelésekkel járult hozzá a naphoz. Az ÓRIÁSvirág is képviseltette magát, és a 24-féle mézkóstolás is szerepet játszott a nap sikerében.

Dr. Szabóné Maszler Judit pszichológus

 

Félóránként kupak-tanács volt népszerű és elismert holisztikus szemléletben gyógyító szakemberekkel; különböző technikai bemutatók pl. elsősegélynyújtás-tanítás is része volt a napnak. Mindenki, aki a szűrőprogramon részt vett friss tavaszi Életigenlők magazint, A rák ellen… 12 szirmú virágával hűtőmágnest, Béres Cseppet kapott ajándékba, és minden VérAdó is örülhetett tárgyi ajándékoknak. Egész nap több kiállító, bemutató is segítette a szűrőprogramokra várakozókat.

a mézes stand

 

Álljon itt a tudósítás végén egy klassz Müller Péter üzenet Dr. Szabóné Maszler Judit Lélek Befőtteséből: „Aki szeret, annak fickándozik a szíve, annak az élete színes és süt a napja.” A Könnyek helyett… gyöngyösi napjának összegzéséhez zárómondatnak is tökéletes.

Életigenlők.hu

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu