04
Nov

Gyógyteáktól a kannabiszig

- avagy hogyan maradjunk minél tovább egészségesek? –

Amikor erre a fontos interjúra készültem, két ideillő bölcseletet találtam, ezek adják a beszélgetés irányvonalát. Az egyik egy Hippokratészi idézet: „Ha valaki jó egészség után sóvárog, az embernek először meg kell kérdeznie magát, hogy készen áll-e arra, hogy megszüntesse a betegsége okait. Csak akkor lehetséges segíteni neki.” A másik a modern orvoslás atyjának tartott William Oslertől (1849-1919) származik: „Az orvos egyik fő feladata megtanítani az embereknek, hogy NE szedjenek gyógyszert.”

 Az egészségügy vagy az egészségpiac fogyasztói vagyunk mindannyian, éppen ezért nagyon fontos tisztázni néhány dolgot: mit kell tennünk, hogy egészségesek maradjunk, illetve milyen jogaink vannak a „minőségi” gyógyítás igénybe vételére, kvázi van-e jogunk tudni minden olyan gyógymódról, amelyek a hagyományos (értsd túlnyomórészt gyógyszeres) orvoslás mellett alkalmazható alternatív gyógymódok, táplálék-kiegészítők, komplementer terápiák. Ki és hogyan segít az átlagembernek az egészségügy útvesztőiben eligazodni? Akkor is felmerül ez a kérdés, amikor még egészségesnek hisszük magunkat és mondjuk szűréseken akarunk részt venni. De abban az esetben, amikor már konkrét diagnózist tartunk a kezünkben arról, hogy mondjuk daganatgyanú áll fenn, ott akkor ki van segítségünkre, hogy merre van a hatékony gyógyulás. A gyógyteáktól, a vitaminokon és táplálék-kiegészítőkön át a cannabisig terjedő skálán mozgó 21. századi „átlagember” egészséghez és betegséghez való viszonyulásáról, valamint a hagyományos orvoslás és a komplementer medicina kapcsolódási pontjairól Prof. Dr. habil Hegyi Gabriellát – aki az integratív medicina alkalmazásában gyakorlott – kérdeztem mindezekről.

– A bevezető két idézethez kapcsolódva, ha jól tudom Kínában ma is így van: az orvostanhallgatók azt tanulják meg, hogyan segíthetik azt, hogy egy ember minél tovább egészséges maradjon, és ennek megfelelően arra kapnak hibapontokat, ha valaki megbetegszik a praxisukban…  

– A kínai császár vezette be azt a – mai ember számára kissé kegyetlennek tűnő szokást – hogy addig fizette az orvosát, ameddig az egészségesen tartotta. Ha beteg lett a császár, bizony, leüttette a fejét az orvosnak…. Ez egy nagyon korai példája az egészégmegőrzésnek…

– Mióta és mely területét alkalmazod a komplementer gyógymódoknak? 

– Belgyógyászként – 27 évig családorvosi praxist gyakorolva – már korán rájöttem, hogy nem minden a gyógyszerek felírása, sőt, alaposabban is megismerve a gyakorlatban a sok, esetlegesen feleslegesen szedett gyógyszerek által okozhatott mellékhatásokat, keresni kezdtem olyan, elsajátítható gyógymódokat, amelyek megismerése ezt a gyakorlatot – elkerülni a gyógyszerkölcsönhatásokat csökkentve a szedendő gyógyszerek számát – lehetővé tette, hogy a komplementer gyógymódokat is alkalmazhassam.

– Tisztázzunk néhány fogalmat, mit jelent az, hogy komplementer gyógymód, hagyományos orvoslás, illetve hiteles alternatív terápia? 

– A természetes – újabban komplementer illetve legújabb elnevezéssel az integratív medicina „nem hagyományos orvosi” módjai széles palettát ölelnek fel. A komplementer elnevezés azt jelenti, hogy ez az irányzat nem az akadémikus orvoslást tagadja, azt nem kétli, de a beteg életminősége érdekében olyan módszereket is alkalmaz, amelyek a fentebb említett célokat megvalósítják a betegek gyógyulása, rehabilitációja életminőségének emelése érdekében.

– Mikor és ki alternatív gyógymódokat? 

– Nem jó kifejezés az alternatív szó, mert azt sugallja, hogy alkalmazói nem értenek egyet az akadémikus orvoslás protokolljaival, módszereivel. Ezért is javasolta a WHO évtizedekkel ezelőtt a komplementer elnevezést, de újabban integratív medicináról beszélünk, amely mindkettőt egymással paralel és nem egymás ellenében alkalmazza. Természetesen, ehhez a gyakorlathoz mindkettőben otthonosan, képzetten kell mozogni az alkalmazónak. 1997-ben miniszteri rendelet szabályozta a természetes gyógymódok gyakorlatát Magyarországon. (11/97 NM rendelet, 40/97 korm. rendelet, amelynek felülvizsgálata és újragondolása az eddigi tapasztalatok miatt is fontos lenne, elsősorban a betegek érdekében és védelmében.) Orvosi diplomával művelhetők a következők: hagyományos kínai orvoslás, az orvosi akupunktúra, neurálterápia, manuális medicina (amit, helytelenül „csontkovácsolás”-nak is hívnak), homeopátia, antropozófus orvoslás, ayurveda, böjtkúrák. Nem kell orvosi diploma a következő szakágakhoz: akupresszúra, fül-akupresszúra, reflex-terápia, életmód-tanácsadói működés (bár ebben a témában a Pécsi Egyetem Egészségtudományi Kara diplomásokat is oktat), szem tréning, kineziológia, fitoterápia. A természetes gyógymódokat a rendelet 1997 óta hivatalosan is az „Egészségügyi tevékenységek”-hez sorolja, azaz képzettség, vizsgakötelezettség és az egészségügyi dolgozókra kötelező rendtartás, kötelező szakmai kamarai tagság jellemzi. Az orvosok a Pécsi Egyetem tanszékén vizsgáznak, a nem orvosok az AEEK-ban. Sajnos, sok olyan „gyógyító” is van, akinek semmilyen hivatalos állami vizsgája nincs, és közérzetjavító szolgáltatóként, azaz vállalkozóként bütykölnek valamit, ez a gyakorlat azonban nagyon veszélyes ellenőrizhetetlensége és szabálytalansága miatt.

– Aki kap egy súlyos betegségre utaló diagnózist, bizony „szalad az interneten csodaszerek után kutatni” ezzel megy az idő és a pénze is… Ki segít eligazodni az alternatív gyógymódok rengetegében? 

– Csak hiteles szakemberekhez szabad fordulni, amibe beletartozik az állami oklevél, ellenőrzött rendelő is.

– Honnan tudjuk meg, hogy mit, milyen arányban érdemes szedni gyógynövényekből, gyógyteákból, táplálék-kiegészítőkből? 

– A fitoterápia az orvosok körében is jól ismert, sőt ők jobban, alaposabban ismerik, mint a természetgyógyászok. A dózis, amely minden természetes alkotónak alapjellemzője a lényeges ahhoz, hogy egy szer elérje hatását, ezért kell hiteles szakemberhez fordulni.

– A vitaminokat is lehet-e rossz arányban, úgynevezetten „ész nélkül” szedni, és ezzel ártani saját magunknak?  

– Természetesen, hiszen a vízben oldódó vitaminok naponta kiürülnek a szervezetből, míg a zsírban oldódók összegezik hatásukat, ha megadózisban szedjük őket. A vitaminok szedésének egyébként kicsit módosultak a szabályai manapság. Pl. a D3 vitamin szedése nagyon ajánlott napi 3000 NE-ben immunerősítő és daganatellenes hatása miatt is, nemcsak a csontritkulás ellen.

– Lehet-e hatékonyan – ÉN OK – TE OK alapon – együttműködni orvossal és a gyógyító személyzettel, értem ezen azt, hogy akár az alternatív utakra is rá merünk kérdezni? Létezik-e ma az alapegészségügyben kétoldalú kommunikáció? 

– A probléma korábban az volt, hogy az orvosok többsége kezdetben nem érdeklődött a természetes gyógymódok iránt, sőt, elzavarta a betegét, ha megtudta, hogy „konkurens”-hez is jár. Ez az álláspont nagyban változott manapság, egyre több kollega jár tanfolyamokra, sőt, több ágban is képződtek, így mindkét oldalról sikeresek. Véleményem szerint az orvos-természetgyógyász ellentétet csakis olyan csoport praxisok szervezésével, engedélyezésével lehetne megoldani maradandóan, ahol a két ág képviselői egymásnak kollégái, egymást tisztelik és meghallgatják, így ellenőrizve is egymást.

– Mikor jön el az ideje a hagyományos orvoslás és a komplementer medicina közeledésének? Mikor ismeri el ez a két nagy „intézmény” kölcsönösen egymás tudását? 

– Ezt a kérdéskört boncolgatja a WHO Komplementer Medicina szakmai bizottsága is, amelynek ez évtől hivatalosan is szakértője lettem, mert eltüntetni az ágazatot nem lehet, nagy az érdeklődés iránta a betegek körében is, ugyanakkor a betegek érdekében szabályozottan, jól körülhatárolt keretek mentén, biztonságosan kellene alkalmazni, ellenőrizve a gyakorlatát minden országban. Én inkább az életmód-tanácsadói oldalra hívnám fel a figyelmet, amely a beteg anamnézisének ismertében, a betegségeit, panaszait megismerve és megbeszélve: közösen alakít ki véleményt. Ezt jól dokumentálva kellene a szakmai lapokban is közölni, ezáltal is a szakma tisztességét emelve. Léteznek komoly szakmai igényű nemzetközi- főleg angol nyelvű- lapok is, magam is hatnak vagyok szerkesztőbizottsági tagja. Nos, a másik oldalt csakis a jól dokumentált eredményekkel, tényekkel lehet meggyőzni.

– Van-e reális esélye annak, hogy a TB- finanszírozás kiterjedhet egyes komplementer gyógymódokra, olyan terápiákra, amelyek igazoltan segítik az egyén gyógyulását és ezáltal az orvos sikerét is megnövelik a gyógyításban?  

– Jelenleg a TB finanszírozza nálunk is az orvosi akupunktúrát és neurálterápiát, manuális medicinát, amennyiben nem magánrendelőben végzik, hanem államilag finanszírozott rendelésen (utóbbi egy speciális fájdalomterápia, pl. Ausztriában önálló orvosi szakvizsga, mi is oktatjuk a Pécsi Egyetemen). A finanszírozás problémája az, hogy a keret kicsi, sőt európai méretekben is kevés az akadémikus orvoslásra, ezért nemigen várható, hogy bővebb körben is bekerüljenek tevékenységek a finanszírozotti körbe, de ha pl. egy stroke-os beteg akupunktúrával hamarabb lesz mozgásképes és javul az életminősége, akkor nem is ez a legfőbb szempont. Nálunk, a budapesti Yamamoto Rehabilitáció Intézetben sokszor találkozunk olyan betegekkel is, akik a több hetes, rendelőintézeti várakozási időt akarják lerövidíteni, ha fáj a derekuk, válluk, fejük, isiászuk van, vagy sérvük és azonnal szeretnének valami segítséget… és kapnak is!

– Felröppen időről időre a „tabutéma”, a cannabis származékok alkalmazása… Van-e hivatalosan, orvosilag támogatott cannabis-kúra? Mi az orvosi protokollja ennek a szernek? 

– Szerte a világon egyre több országban felismerik a kannabioidok alkalmazásának jótékony hatásait, ezért is az elsődleges mellékhatások természetesen a bevitt dózistól és a fogyasztás gyakoriságától függnek, továbbá a kannabisz típusától és a fogyasztó egyén saját biometrikus karakterjegyeitől. A hatások eltérései függhetnek attól, hogy alkalmi, vagy krónikus fogyasztóról van szó, továbbá a napszaktól, attól, hogy mikor ettek utoljára, illetve, hogy milyen környezetben történik a fogyasztás. Mindezen tényezők hatással lehetnek a végső eredményre, akkor is, ha a dózis és a kannabisz típus ugyanaz marad. Mint mindannyian tudjuk, a krónikus kannabisz fogyasztás toleranciát okozhat, ez az oka annak, hogy a krónikus kannabisz használóknak időről időre növelniük kell a kannabisz adagját, hogy ugyanazt a pszichoaktív hatást érjék el. A tolerancia kiépülésének gyorsasága a fogyasztó egyedi körülményeitől függően változik. Véleményünk szerint a toleranciát a THC idézi elő. Ugyanakkor, a jelenleg elérhető klinikai eredmények azt mutatják, hogy a CDB nem. Néhány krónikus használó olyan egészségügyi problémával rendelkezhet, mely különböző okokból kifolyólag nem került alapos kivizsgálásra; nehezen felfedezhető tünetek, kismértékű hatás a mindennapi életre, stb. A kannabinoidok használata biztonságos, de fennállhatnak sajátságos körülmények, melyek növelhetik a kockázatot és ellenjavalottá teszi őket. Elsősorban fontos kihangsúlyozni, hogy a kannabinoidok – különösképpen a CBD – kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, lelassítva a májban zajló metabolizmust, ami megemelkedett vérszinthez vezet orvosságot szedő alanyok esetében. Az, hogy egy ilyen vérszintnövekedés milyen veszélyes lehet, a kérdéses gyógyszer toxicitásának szintjétől függ. Ezért tehát szükséges kivizsgálni, milyen lehetséges kölcsönhatás léphet fel más, rendszeresen szedett gyógyszerekkel. Nem tudjuk pontosan, hogy a CBD milyen dózis esetén kezdi el akadályozni más gyógyszerek lebontását, mivel csak kevés tanulmányt folytattak ezen a téren. Mindazonáltal a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján úgy gondoljuk, ilyesfajta kölcsönhatás magas dózisú CBD bevitelhez kötött. Nincs olyan dokumentált eset, mely esetlegesen életveszélyes szituációról számolna be, melyet a kannabisz s más gyógyszerek egyidejű alkalmazása váltott volna ki. A lényeges az, hogy hiteles tanácsadóval beszélje meg a paciens, hogy miért, mekkora dózisban, mennyi ideig alkalmazhatja, ezt a tanácsadást igyekszünk megvalósítani a Yamamoto Intézetben.

– Kik és betegségük milyen stádiumában kaphatják ezt a kezelési módot? 

– Egészségesek szedhetik az élettani hatásokért, elsősorban olaj és vaporizált elektromos cigaretta formájában, de egyéb kísérő betegségekben is orvosi kozultáció után. A daganatos betegségben élőknek – stádiumtól függetlenül – kifejezetten ajánlott, mert a CBD az apoptózist, azaz a tumorokban kivánatos élettani hatást is segíti. A CBD olaj 3-6 hónapos fogyasztása szinte minden betegség esetén segíti az egészség javulását. Ez azért lehetséges, mert a kannabisz alapvetően az endokannabinoid rendszeren keresztül hat. Ez a rendszer tart fent homeosztázist a test többi részével. Több ezer tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a kannabinoidok, mint a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidinol (CBD), valamint egész növényi készítmények, hatékonyak szinte bármely betegség ellen. Szerepet játszanak az immunrendszer regenerációjában, csökkentik a rákos sejtek mennyiségét igen rövid idő alatt, gátolják a tumor növekedését.

– Milyen betegségek esetén hatásos? 

– A tudományos bizonyítékok szerint a kannabisz hatékony étvágynövelő és hányinger-csillapító szer, így például a kemoterápiában részesülő rákos betegeknél eredményesen alkalmazható. Bizonyított a hatékonysága a szklerózis multiplexben szenvedő betegek görcseinek csillapításában, különféle krónikus fájdalmak csillapításában: neuropátiás fájdalmak, a fibromyalgia (egész testre kiterjedő fájdalom), a rheumatoid arthritis (egy az ízületek gyulladásával járó autoimmun betegség) csillapításában. A kannabisz alkalmazható a zöldhályog (glaukóma) kezelésére is, bár vannak hatékonyabb alternatívái is. Ígéretes gyógyszernek mutatkozik a magas CBDtartalmú kannabisz-kivonat a Crohn-betegség és az epilepszia gyógyításában, egyes laboratóriumi kutatások szerint rákölő tulajdonságokkal is rendelkezik. A British Journal of Clinical Pharmacology című szakfolyóirat 2013-ban publikált cikke szerint a CBD a következő tulajdonságokkal bír: Antiemetikus– hányinger ellenes, hányás- és hányingercsillapító, antikonvulzáns – epilepsziás görcsök ellen, csillapítja az eplepsziás rohamokat, antipszichotikus – csillapítja a pszichotikus tüneteket, gyulladáscsökkentő gyulladásos megbetegedéseknél, antioxidáns, neurodegeneratív betegségeknél, antikarcinogén, „életképtelenné” teszi a rákos sejteket, antidepresszáns – a szorongásos és depressziós tüneteket enyhíti.

– Milyen élettani hatásokkal segít a CBD kenderolaj? 

– A CBD a kanabinoidok közé tartozik, mely anyagok természetesen megtalálhatóak az emberi szervezetben (endokanabinoid) és ezen kívül csak a kenderben. A CBD a THC után a második legfontosabb, legismertebb kanabinoid. A CBD gyógyhatásait végző kutatásokat a THC-hez képest méltatlanul elhanyagolták. De az utóbbi években kiderül, hogy nagyon különleges farmakológiai hatásokkal bír. Kémiailag a CBD és THC közeli rokonok, de a CBD nem pszichoaktív. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy a kanabidinol védi az idegsejteket, védi az agyat, a nem megfelelő oxigén ellátással, és különböző mérgekkel szemben, beleértve az alkoholmérgezést is. Lassítja a sejtek öregedését, és értékes az agyvérzés és más agyi károsodással szemben.

– A CBD-olaj legális? 

– A 162/2003. (X. 16.) kormányrendelet szerint a 0,2%-nál alacsonyabb szabad THC tartalmú kendernövények alacsony THC tartalmú kendernek minősülnek. Mivel az olyan kender-termékek, amelyeknek a THC-tartalma nem éri el a 0,2%-ot, nem alkalmasak kábítószer előállítására, és nem alkalmasak kóros szenvedélykeltésre sem, ezért ezek a termékek piaci forgalomban kaphatók Magyarországon. A legtöbb CBD-olaj THC-tartalma nem éri el a 0,2%-ot, tehát nem minősül kábítószernek. A CBD olajat a kannabisz növényekből nyerik ki, és magas koncentrátumban tartalmazzák a cannabidiolokat, nagyon alacsony a THC tartalmuk, 0.2% alatt van.

– Van-e tiltott változata? 

– Igen, a psychostimulánst tartalmazó változat nem engedélyezett.

– Végül kérlek, oszd meg az olvasókkal az életfilozófiádat, mi az életigenlésed, Gabi?

– Az orvosi hivatás nem szakma, hanem folyamatos szolgálat, amit nem lehet tanulni, hanem születni kell rá, ha nincs meg az emberben erre az igény, akkor nem szabad erre a pályára jönni, mert kiégéshez vezethet… Hiszen a betegek problémáit, gondjait, szorongásait, örömeit nem lehet bezárni du. 17.00-kor és nem gondolni rájuk. Sokszor még éjjel is egy-egy eseten jár az eszem, miben és hogyan segíthetnék jobban? Ez teljes embert kíván, ezért nehéz összeegyeztetni a családi életet és a szakmai elkötelezettséget, sajnos. Mindemellett, 45 évi gyakorló orvosi tevékenységem alapján elmondhatom, hogy érdemes volt ezt az áldozatot kívánó, de nagyon szép pályát választani. Hiszen az egy-egy páciens életében bekövetkező jó irányú változás mindent megér. Emellett, elmondhatom, hogy iskolát tudtam teremteni Magyarországon:a Pécsi Egyetem Egészségtudományi Karán lehettem Tanszékvezető. Ugyanitt, 35 éve alapítottam meg egy budapesti intézetet, (Yamamoto Rehabilitáció Intézet), amely teljessé tette életemet és a szolgálatot… Hagyok magam után valami „footprintet”.

Vajda Márta




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu