23
Apr

Könnyek helyett...tarts velünk Gyomaendrődön

Április 21. Az országos programsorozat negyedik állomása Gyomaendrőd volt. A Kőrös közelében voltunk, így azt is elmondhatjuk, hogy ezen a szép helyszínen a szúnyogok is szép számmal velünk tartottak… Verőfényes időben, ősfák árnyékában a templom és a Békés Megyei Járási Hivatal között megtartott szájüregi- és bőrrák szűréseken, valamint az Alexander-technika módszerével végzett stressz- és testtartási-analízisen 83 fő vett részt, összesen 249 vizsgálatot végeztek el a szakemberek 12.00-18.00 óráig. Délben elsők között léptek a szűrőkamionba a város elöljáróságai, ezzel is jópéldát mutatva az egészségmegőrzés, valamint a szűréseken való részvétel fontosságára.

                

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány szervezésében az idei negyedik rákellenes szűrő- és életmódtanácsadó nap Dr. Pacsika György Békés megyei Járási hivatalvezető, Lehóczkiné Tímár Irén egészségügyért felelős alpolgármester védnökségével, kabinetje és a Gyomaendrődi Egészségügyi Szolgálat munkatársai, valamint a Templarius Alapítvány képviseletében Ungvölgyi János elnök együttműködésével, a szűréseket végző szakorvos Dr. Halmai Zoltán és Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár közreműködésével valósult meg sikeresen. A szűréseken felül Életigenlők magazint, Béres Cseppet és reformétel-kóstolót ajándékoztunk a résztvevőknek.

A tavalyi kedvező fogadtatás után, a szűrőkamionos rendezvényt Gyomaendrődön második alkalommal szerveztük meg. Most is jó volt a fogadtatás, jó volt a hangulat. A szűréseken résztvevő korosztály 30–75 év közötti volt, vegyesen nők-férfiak, két gyermeket is elhoztak szülei konkrét problémával. Volt egy „ún időben észrevett” szájüregi kiszűrés, és 10%-ban vett észre a szakorvos rákmegelőző állapotban bőrelváltozásokat. Itt is megtette hatását a szűrőnap, aminek az a lényege, hogy tanácsot kapjanak az emberek az önvizsgálat módozatairól, valamint időben észrevételre kerüljön daganatra utaló elváltozás. A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 33 éve azt hirdeti: „a rák megelőzhető, a betegségből meg lehet gyógyulni!” Ennek az egészségtudatos életmód, az önvizsgálat és a szűréseken való részvétel az alapfeltétele.

                

               

A Főzz velünk, reformul! egészséges ételek kóstolója nagy siker volt most is. Jenei Tamás séf sok hasznos tanáccsal látta el a szűrések után megkönnyebbülten falatozókat. A reform-menüsoron előételként zelleres-almasalátát, főételként zöldborsó-kaccsal gazdagon tálalt zöldfűszeres bulgurt, desszertként friss eperrel, habkönnyű bazsalikomos túrókrémet kóstolhattak meg a látogatók. A fenséges ízeken túl a recepteket mindenki elvitte magával.

A testtartás analízist is örömmel fogadták. A résztvevő 70-75 fő mindegyikét érdekelte a testtartásukkal kapcsolatos szakvélemény, a kapott tanácsokat megszívlelve vállalták, hogy változtatnak az eddigi megszokásukon. Mivel korábban senkinek nem voltak testhasználattal kapcsolatban semmilyen információi (hogyan lenne jó helyesen ülni, járni, hajolni, emelni...), már egy változtatás is életminőségi javulást jelentett számukra. Minden résztvevő kapott személyre szóló segítséget akár konkrét kérdést tett fel, akár csak kíváncsi volt a szakember véleményére. Valamennyien elégedetten távoztak, tudással gyarapodva. Senki nem hallott még arról, hogy milyen fontos helyesen a talpunkon állni három ponton alátámasztva. Ez nem a résztvevők hibája! Sajnos nem tanítják - az Alexander-technikán kívül - hogy tudatos testhasználattal megelőzhetőek a csípő, váll, gerinc fájdalmak, és bizonyos mértékig, alternatív kezelési módként a stresszmentesített izomzat, a helyes testhasználat kihathat a daganatos betegségek rehabilitációjának eredményességére.

Még sok ilyen szép napot szeretnénk megélni együtt a társadalmi célú küldetésben velünk tartó partnereinkkel, támogatóinkkal és az egészségtudatos hazai polgárokkal jövőre kicsit távolabbra nézve – ha minden a járási hivatalvezető irodájában elhangzott tárgyalásaink szerint alakul - futással, kerékpározással egybekötve - Békéscsabán!

                    

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldalA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM

Created by maiskola.hu