17
Oct

„MELLesleg téged is érinthet!” konferencia a mellrák elleni küzdelem hónapjában

 

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) valamint A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány együttműködésében került megrendezésre a „MELLesleg téged is érinthet” – szűrővizsgálat az egészségedért! konferencia 2022. október 13-án. Az eseménynek a Rudas Bisztró Panoráma terme adott otthont. A rendezvényen a szakmai konzultáció további sikeres előmozdítása érdekében a konferenciát rendező két szervezet vezetői stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá.

 

Az együttműködési megállapodás célja a két szervezet közötti kölcsönös támogatás, a további együttgondolkodás. A megalláapodás aláírásával mindkét szervezet vállalta, hogy közvetítő, összekötő szerepet tölt be a törvényhozók, a közszolgálati intézményrendszer, valamint civil szervezetek között. Saját marketing eszközeikkel részt vesznek közös kommunikációs kampányokban, szakmai programokon, média felületeiken megjelenési lehetőséget biztosítanak egymás számára. Az elsősorban nőket érintő egészségügyi kérdésekben kölcsönösen segítik egymást, egészségmegőrző, betegségmegelőző, onkológiai rehabilitációs programokon közösen vesznek részt, kölcsönösen segítik egymás működését.

Stratégiai együttműködési megállapodás

„Manapság a daganatos megbetegedésekről, a mellrákról, a megelőzésről, valamint a megküzdési stratégiákról nem lehet eleget beszélni. Kiemelten fontos téma ez, amiről minél többet kommunikálunk, annál nagyobb eséllyel lehet egyéni és társadalmi szinten is felhívni a figyelmet erre a betegségre. A Nőiszem Egyesület ezért is tartja fontosnak kommunikálni, hogy ez egy olyan betegség, amely megelőzhető, hiszen az időben elvégzett szűrővizsgálatok, az önvizsgálat, valamint az egészséges életmód segíthetnek a daganatos megbetegedések elkerülésében, a megelőzésben és abban is, hogy minél nagyobb eséllyel tudjunk megküzdeni vele, ha mégis érintettekké válunk. Boldog vagyok, hogy immár második alkalommal tudunk összefogni A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvánnyal”mondta el köszöntőjében Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója.

„A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1985 óta dolgozik azért, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon: “A rák megelőzhető! A betegségből meg lehet gyógyulni.” A betegségből meg lehet gyógyulni? – kérdezik sokan. Többek szerint nem. Pedig de, lehetséges! Ám egyéni felelősségvállalás, tudatos életvitel, optimista életszemlélet mindenképpen kell hozzá. Az időben történő felismerés – szűrések, önvizsgálat – nagyban hozzájárul a betegségből való teljes gyógyuláshoz. És kell a megfelelő információ. Ma, a fejlett 21. századi világunkban nagyon gyorsan és sokféle információ érkezik felénk, de a helyes gyógymódok, tudatosságot segítő módszerek kiválasztásához hiteles, korrekt tájékoztatás is kell. Segítők, támaszadók is kellenek, akik azért vannak, hogy nekünk – mindenkinek a maga módján, a maga tempójában – sikerüljön egészségesnek maradni, vagy meggyógyulni. 2017 óta “Könnyek helyett… szűrések!” címmel rákszűréseket szervezünk, Életigenlők címmel rákellenes életmódmagazint adunk ki, onkosegítő hálózat létrehozását kezdtük meg.” – mondta el köszöntőjében Vajda Márta, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány igazgatója.

A Hagyományos Kínai Orvoslás és a Ma Dietetikája közötti összefüggéseket tárta fel előadásában Prof. Dr. Hegyi Gabriella orvos, PTE egyetemi tanár, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kurátora, aki többek között az egészséges táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet.

“Olyan jövőért dolgozunk, ahol az egészségesek megőrzik egészségüket, a rákbetegeket a legmagasabb szakmai színvonalon kezelik, méltósággal és jó életminőségben élnek” – erről a jövőképről, küldetésükről is beszélt előadásában Dr. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A kerekasztal beszélgetésen Dr. Svastics Egon, onkológus-sebész, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány szakmai tanácsadója, onkosegítője, Vajek Andrea, a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete elnöke, valamint Simon Kata klinikai szakpszichológus vett részt. A beszélgetés során érintették a melleltávolító műtétek lelki hatásait, a nőiesség kérdését, a nőiesség megtartásának lehetőségét, szóba került a betegség kialakulásával kapcsolatban érzett bűntudat és önhibáztatás, valamint az is, milyen a diagnózissal szembesülés egészséges módja.

A konferencia és kerekasztal-beszélgetés mellett érintettekről készült különleges fotókiállítás segítségével mutatták be azt az rendkívül nehéz utat, amely a betegséggel való találkozástól, a diagnózison át a gyógyulásig vezet. A Sorstárs Képtár címet viselő vándorkiállítást Vajek Andrea, A Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezetének elnöke nyitotta meg. A fotókon szereplő 8 sorstárs között van, zenész, orvos és hétköznapi hősök is, akik vállalták a nyilvánosságot.

Az eseményt és a kerekasztal-beszélgetést Dr. Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója moderálta.

(Szerk.)




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu