07
Apr

Örülni kell minden napnak!

– Az élhető világok legjobbikában élünk –

 „Az élet az, amiért érdemes és lehetséges is küzdeni, a mi feladatunk ezt a „lehetségest” szem előtt tartani.” – vallja Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, akivel életszeretetről, szakmai elhivatottságról, alázatról, természetről és természetességről, tudatosságról, és még hízásról-fogyásról is beszélgettünk…

– Béres József mottójával kezdted a beszélgetést, az apósod volt…

– Apósom nagyszerű ember volt. Abszolút pozitív szemléletű, aki nagyon tisztelte az életet, nagyon szeretett élni, nagyon szerette az embereket, becsülte a világot, amiben élt. Mind a mai napig végtelenül szeretem őt, és ezt jelen időben mondom, mert tényleg hiszem azt, hogy vannak olyan dolgok, amelyek valóban örökérvényűek. Nagyon hálás vagyok a Gondviselésnek, hogy a közelébe sodort, hogy egy olyan ember közelében élhettem, aki nemcsak nekem, hanem másoknak is olyan példát mutatott, olyan értékrend szerint élt, amibe bele lehet kapaszkodni. Az embernek oda kell valahogy eltalálnia, hogy azt a sok jót, ami bennünket körülvesz, meglássa és értékelni tudja. Nagy bajnak tartom, hogy manapság elégedetlenek az emberek. Éppen ma beszélgettünk erről otthon az egyik gyerekemmel. Ő azt mondta, hogy az elégedetlenség nem feltétlenül rossz, hiszen ez hajtja előre a világot. De ez így nem pontos! A mindig elégedetlenkedő, a „soha semmi nem jó” mentalitás zűrzavart okoz, és káoszba vezeti az embert. A kíváncsiság, a tudásvágy az, ami előre visz, a tudásszomj az, ami újabb és újabb megismeréséhez vezet. Én azt vallom, hogy minden napnak örülni kell, s különösen fontos, hogy ebben a rohanó és lehajtott fejű világban erre tudatosan is odafigyeljünk. Mostanában sokszor figyelmeztetem magamat és másokat is, hogy vegyük észre: mi itt a Kárpát-medencében, minden nehézség ellenére, az élhető világok egyik legjobbikában élünk!

– Karizmatikus ember volt, élete tele volt csodákkal…

– Igen. Magam is sokszor tanúja voltam, hogy megjelenéséből, szavaiból milyen sok erő áradt. Az emberek itták a gondolatait. Elég volt valahol megjelennie, néhány mondatot szólnia, sokaknak már az is erőt adott. Eljátszani a jót, eljátszani a bölcset legfeljebb ideig-óráig lehet, a karizmához hitelesnek kell lenni. Ő ilyen volt. Egyszerű családból származott, a szülei nem is akarták, hogy tanult ember legyen belőle, mint mondták, kellett a családban a kétkezi segítő munka. Ő viszont már fiatalon is kitűnt a többiek közül, és a tanító néni, a tanító bácsi, a helyi pap, a gyógyszerész kisasszonyok meglátták benne a nyughatatlan tehetséget, és rávették a családot, hogy engedjék tanulni. Mondják, a tehetség utat tör magának, tény, hogy mellette mindig csodálatosan ott állt a Gondviselés. Ha végigvesszük az életútját, láthatjuk, hogy túl sokszor élt át olyan dolgokat, amiket nem lehet egyszerűen a véletlen számlájára írni. Volt például, hogy halálra ítélték a háborúban, és csodás módon megmenekült. Ilyen történetek sokasága kísérte végig az egész életét. De neki küldetése, feladata volt. Én azt gondolom, hogy ő ezt a küldetést száz százalékig be is teljesítette. Különleges képessége volt az is, hogy az ismereteket, bárhol gyűjtötte össze, szintetizálni tudta. Magam sokszor rácsodálkoztam, hogy amit a biológiában, kémiában, biokémiában egyszer megtanult, azt egységében tudta felhasználni. Végül is ezek vezették el ahhoz a felismeréshez, hogy a megoldás ott van a természetben. Csak nyitott szívvel és nyitott elmével kell járni. Tudta, hogy az ember csodálatos, tökéletes része a természetnek, és benne minden mindennel összefügg. Ha valami hiányzik a táplálékból, az a hiány megjelenik az emberben is, és az bizony hosszú távon rengeteg betegséghez vezet. Ha pótoljuk a hiányt, helyreáll a rend. Végig gondolva, ez a világ legtermészetesebb dolga. Előfordult, hogy támadták őt azzal, hogy egy készítmény nem lehet egyszerre jó az egészségmegőrzésre és a daganatos betegségekre. Nem lehet, hogy egy készítmény mindenre jó… Erre az ő válasza az volt, hogy a Béres Csepp nem csinál mást, mint a szervezetben megbomlott egyensúlyokat helyreállítja azáltal, hogy a létfontosságú nyomelemeket pótolja. A többit a szervezet öngyógyító tevékenysége elvégzi. Ha mindent megkap a szervezetünk, ami a jó működéséhez szükséges, akkor jól fog működni, ellenáll a betegségeknek, legyőzi a kórokozókat, vagyis egészséges lesz. Apósom következetes elemző munkával jött rá a nyomelemek élettani szükségességére. Ez ma már tudományos evidencia, az ő idejében úttörő munka volt.

– Megkeresett-e orvosokat?

– Apósom rengeteg szakmai fórumot megkeresett, de mindig azt a választ kapta, hogy a tevékenysége a mai tudománnyal nem összeegyeztethető. Hát persze, hiszen újat talált fel! Az új dolgoknak persze, mióta világ a világ, sosincs könnyű helyzetük, mindig meg kellett vívniuk a maguk csatáját az elismerésig. Az újdonságot nehezen fogadja el a világ. A Béres cseppek történetében az a szép, hogy ki tudta vívni az igazát. Hősként tekintek az apósomra, aki az egész világgal szemben is kiállt a maga igazáért. Mindig azt mondta, hogy aki tudja, hogy kettő meg kettő az négy, az élete árán sem mondhat mást.

– A Béres Gyógyszergyár nevében a gyógyszer benne van… Mi van a természetes polcon és mi van a gyógyszer polcon?

– A mi termékeink gyógyító szerek, gyógyszerek, egészségmegőrző készítmények. Alapelvünk: gyógyítsunk anélkül, hogy ártanánk. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra, minden alapanyagot és minden készterméket szigorú minőségellenőrzésnek vetünk alá. Készítményeink zöme a Béres Cseppből megszerzett tudásra épülnek, nagy részük természetes alapanyagokból, gyógynövényekből, ásványi anyagokból, vitaminokból és természetazonos anyagokból állnak.

– Női kérdés, felteszem, amit gyakran hallok… Hizlal a Béres Csepp… Valóban?

– Ez így nem igaz. Magam is, nőként egész életemben küzdök a kilókkal, és azért, hogy egészséges testsúlyom és alkatom legyen, nagyon tudatos életvitelt kell folytatnom. Bizony hízékony vagyok, ezért is nagyon megértem azokat, akik arra panaszkodnak, hogy túl jó étvágyuk van a Béres Csepptől. Mindenkinek tudnia kell, hogy a Béres Csepp nem tartalmaz kalóriát, és nem a készítmény az, ami hizlal. Ahogy említettem, a Béres Csepp nem csinál mást, mint biztosítja a szervezet számára a felbomlott egyensúlyt, és el kezd a szervezet jól működni. Ezért fordul elő, hogy vannak olyanok, akiknek 1-2 hétig megnő az étvágyuk.  Ilyenkor kell az a bizonyos tudatosság! Ha figyelünk a kalóriabevitelre, több zöldséget, salátát, gyümölcsöt, halat, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk, inkább többször keveset naponta, akkor biztos, hogy a cseppek szedése mellett sem fogunk elhízni. Az általános tapasztalat egyébként az, hogy az étvágy rövid idő alatt visszaáll a megszokottra. Sajnos a türelem erényével sokszor hadilábon állunk, mindent azonnal akarunk, és ezért a tudatos kivárás háttérbe szorul.

– A Béres Alapítvány szerencsés hogy karöltve működik a Béres Gyógyszergyárral…

– A jótékonykodás, a rászorulók segítése a Béres Gyógyszergyár 1989-es megalakulása óta jelen van. Apósom értékrendjét hordozza a vállalatunk, így a megtermelt javakból nekünk is kötelességünk juttatni a rászorulóknak, azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják a termékeinket, valamint támogatni előremutató, értékteremtő programokat. 1993-ban, amikor a Béres Alapítványt létrehoztuk, hivatalos keretet, szervezettebb működést kapott a karitatív tevékenységünk. A Béres Alapítvány talán abban különbözik sok más alapítványtól, hogy nagyon körültekintően, odafigyelően járunk el az adományok odaítélésében. Csak olyan ügyeket támogatunk, olyan szervezetekkel működünk együtt, ahol a segítség valóban nélkülözhetetlen, és valóban oda jut el, ahová szánjuk. Az alapítványnak én vagyok az elnöke, és nagyon boldog vagyok, hogy végezhetem ezt a munkát is. Csodálatos érzés napi szinten érezni az emberektől felénk áradó szeretetet. Igyekszünk példákká is lenni, és tudom, sok hasonló gondolkodású ember él ebben az országban. Nagyon fontos ez, mert szerintem, ha kihal az emberiségből a szolidaritás, a másik ember megbecsülése, akkor vége az emberiségnek. Az ember önmagában nem lehet boldog, egymagában nem tudja önmagát megvalósítani sem. A mai anyagias világ, melyben egyetlen értékmérőnek a pénz számít, nagyon becsapja, megtéveszti az embereket. Gondoljunk csak a reklámszlogenre: „ez jár nekem!”… Minden járjon, de lehetőleg ne kelljen csinálni érte semmit. Pedig nézzünk a szívünkbe! Azok az emberek, akiknél semminek nincs értéke, boldogtalanok. Akárhogy is van, jóérzést, örömet, megelégedettséget csak az hoz, amiért tettünk, amiért megdolgoztunk, fáradtunk, amiért tudásunkat adtuk, áldozatot vállaltunk.

– Mi az alapítvány fő célkitűzése?

– Támogatásainkat elsősorban az egészségügy területén végezzük. Érthető is, hiszen alaptevékenységünk a gyógyításhoz kötődik. A rászorulók, betegek megsegítése, támogatása alapvető célunk. Évről évre jelentős terméktámogatást adunk. A termékeknek a rászorulókhoz való eljuttatásában nagy segítségünkre vannak az országban működő, megbízható, karitatív szervezetek. Több ezer szervezettel működtünk együtt a 25 év során. De alapítványunk a teljes élet szolgálatába szegődött, a test egészsége mellett a lélek egészsége is fontos a számunkra. Számos értékteremtő, értékőrző programot, kiadványt, támogatunk, fontos számunkra a magyar kultúra és a tehetségek segítése is. A támogatásban az a kiválasztás alapja, hogy az, amit adni tudunk, értékes, fontos legyen annak, akinek adjuk. Fontosnak tartjuk az egyházi támogatást is, mi magunk hívő emberek vagyunk, és meggyőződésünk, hogy az egyházak nagyon sokat tudnak tenni a közösségformálásért. Sajnos a lehetőségeink nem végtelenek, és olykor nemet kell mondani olyankor is, amikor az ügy megérdemelné a segítséget. De a lelkiismeretünk mindig tiszta, mi valóban megteszünk mindent, ami az erőnkből telik.

– 25 éves az alapítvány idén… Mi várható a jubileumi évben?

– Az idén is a megszokottak szerint folyik a legtöbb támogatás. Rengeteg elköteleződésünk van, vannak például ösztöndíjaink, támogatunk iskolákat, egyetemeket, és természetesen adjuk azokat a szokásos évi terméktámogatásokat is, melyek most is eljutnak a daganatos betegeknek és rászorulóknak idehaza és határon túlra is. A 25 éves évfordulóra egy kiemelt programmal készülünk, egy jubileumi jótékonysági koncertre május 10-én a Zeneakadémián, aminek teljes bevételét arra szánjuk, hogy a leukémiás gyermekek terápiájába egy olyan új  diagnosztikai módszert vezethessenek be Magyarországon, amely gyors és egyénre szabott terápiát tesz lehetővé, ezáltal jelentősen növeli a gyógyulási esélyüket. Ez az egyetlen olyan megmozdulásunk, ahol célzottan számítunk más támogatókra is, akik mellénk állva segítik, hogy a célunk megvalósulhasson.

– Mi az életigenlésed?

– Apósom mottója: „az élet az, amiért érdemes és lehetséges is küzdeni”, a mi kompetenciánk az, hogy ezt a lehetségest igyekezzünk szem előtt tartani. Az életet csodálatos dolognak tartom. A gyerekeimnek is szoktam mondani, hogy olykor gondolkodjanak el arról, hogy mennyi idézőjeles véletlen kellett ahhoz, hogy pont ő, pont én, hogy pont mi megszülethettünk. Azt vallom, hogyha a Gondviselés megajándékozott az élet csodájával, hogy éppen én megszülethettem, hogy élhetek, akkor kutya kötelességem erre csodaként tekinteni, és nap, mint nap megköszönni, és hálát adni érte a Teremtőnek. Ha az ember így tud az életére tekinteni, akkor a világot rögtön szépnek látja, értékeli, és megbecsüli.

Vajda Márta




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu