20
Sep

Rózsaszín Lánchídi séta: MINDEN NŐ SZÁMÍT!

Az EgészségHídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen Egyesület ismét megszervezi a rózsaszín Lánchídi sétát 2018. szeptember 30-án délután. Ezzel megnyitja a rózsaszín októbert, ami nemzetközileg a mellrák ellenes fellépések hónapja, amikor országszerte számos felvilágosító rendezvényt tartanak különböző civil szervezetek.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint évente 8.464 új emlőrákos megbetegedés fordul elő, és naponta 5-en meghalnak mellrákban. Ez a betegség idejében felfedezve általában jól gyógyítható. Az emlőrák a szó hagyományos értelmében nem megelőzhető betegség – bár egészséges életmóddal lehet csökkenteni minden betegség kockázatát, de teljes biztonsággal kizárni nem tudjuk. Az egyetlen fegyver, ami a kezünkben van, az a korai diagnózis – ami csak akkor lehetséges, ha elmegyünk a szűrésre, illetve gyanú esetén eljutunk a megfelelő diagnosztikai vizsgálatra.

Miért fontos a szűrés és hogyan segíti azt, hogy észrevegyék a kezdődő elváltozást? Miért pont mammográfiás vizsgálattal? Kinek kell ultrahangos vizsgálatot kérnie és egyáltalán mit jelent az, hogy “diagnosztikai vizsgálat”? Mit jelent a túldiagnosztizálás és az alul-diagnosztizálás? Mennyi idő alatt alakul ki egy mellrák betegség? Hogyan áll jelenleg az emlőrák kutatás, és van-e olyan, hogy “rákgyógyszer”? Mi az a folyamat, amivel a kutatási fázistól eljutunk addig, hogy kezünkben van egy doboz gyógyszer? Ha egereken működik a gyógyszer, akkor embereken mikor fog? Hogyan befolyásolja-e az egészségünket az, hogy mit eszünk? Mit mond erről a gyógyszerész és mit mond ugyanerről az onkológus? Segít-e a sport az egészségünk megtartásában és segít-e a rákbetegségből való gyógyulásban? Van-e hatással az emlőrák betegség terápiája a szív állapotára? Mit tud tanácsolni a kardiológus, aki maga is átesett az emlőrákon? Ezekről beszélgetünk a Magyar Tudományos Akadémián 16.30 – 18.00 óra között. A rendezvényre regisztrálni a helyszínen, érkezéskor is lehet.

Közben az MTA előtti téren a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából számos egészségi állapot felmérésen lehet részt venni 15 órától – de lesz műsor a gyerekeknek is: mikromágia-bűvészet, lufihajtogatás, koncert, arcfestés és jóga is folyamatosan a részletes program szerint.

A konferenciát követően Körtvélyes Évára emlékezünk a róla elnevezett újságírói díj átadásával, illetve az USA nagykövetsége képviseletében átadásra kerül a Nancy Brinker nagyköveti ösztöndíj, mellyel magyar szakember utazhat ki a San Antoniói Emlőrák Szimpóziumra.

A HÍDSÉTA naplementekor, vagyis 18.30-kor kezdődik. Ezt követően örömkoncert gospellel, majd elektromos hegedűvel és csodálatos balkán tangóval.

Gyertek el minél többen, hallgassátok meg a tudnivalókat, élvezzétek a koncertet, és sétáljatok velünk azokért a nőkért, akik éppen küzdenek vagy már megküzdöttek ezzel a betegséggel. Sétáljatok velünk magatokért is, hogy  soha nem kelljen szembenéznetek a mellrákkal. MINDEN NŐ SZÁMÍT!

A rendezvényről SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ: 2018. szeptember 24-én 11 órakor a Magvető Kávézóban (VII. kerület Dohány utca 13).

PROGRAM:

15.00 – 19.30: Általános egészségállapot felmérő szűrések (bőrgyógyászat, szemészet, vércukor, koleszterin, vérnyomás; általános állapotfelméréssel kapcsolatos tanácsadás). Helyszín: Generali a Biztonságért Alapítvány Szűrőbusza, Magyar Tudományos Akadémia (MTA) előtti parkoló, Széchenyi tér
15.00 – 18.00: Lakossági személyes felvilágosító beszélgetések a szűrésekről és az önvizsgálatról röntgen asszisztensekkel és más női betegségcsoportok aktivistáival, helyszín: Széchenyi tér
15.00 – 15.30 Tücsökszabi Gyerekkoncert. Helyszín: Széchenyi tér
15.00 – 15.30 Arcfestés gyerekeknek és lufihajtogatás: Mondi Móni arcfestő és Susán Péter. Helyszín: Széchenyi tér
15.30 – 16.00 Gyerek jóga. Mandala Jógastúdiók – Bulcsu Kata. Helyszín: Széchenyi tér
16.00 – 16.30 Felnőtt jóga: Yoga & Pilates Infra Studió – Török Julianna. Helyszín: Széchenyi tér
16.30 – 17.00 Susán Péter “Magicman” interaktív színpadi bűvész show. Helyszín: Széchenyi tér
16.30 – 17.00 Konferencia 1: Mit érdemes tudnunk a szűrésekről és a rákkutatás helyzetéről. Helyszín: MTA
17.00 – 17.30 Konferencia 2: A testmozgás, mint gyógyszer. Helyszín: MTA
17.30 – 18.00 Konferencia 3: Étrend és egészség. Helyszín: MTA
18.00 – 18.30 Köszöntők, valamint a Körtvélyes Éva újságírói díj és a Nancy Brinker Nagyköveti ösztöndíj
átadása. Helyszín: Széchenyi tér
18.30 – 19.30 HÍDSÉTA a LÁNCHÍDON, vezeti: Band Of Streets, a Vivace Dance Group és a debreceni Diamond Fitness SE
19.30 – 21.00 Elköszönő koncertek: Bolyki Balázs és a Bolyki Soul and Gospel Kórus; Elisa Bliss hegedű művész; ¡Nosnach minimál tangó zenekar

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu