16
Apr

Erő és béke egyensúlya

 

Kocsis Katalin igaz meséje a karrier-vágyról, a mozgásról, és a megtalált csend harmóniájáról, akinek eredeti végzettsége gyógyszervegyész, és a diploma megszerzése után kutató vegyészként kezdett el dolgozni.

 – Miért váltottál Kata?

– Nagyon szerettem a munkámat, hittem, hogy közvetetten hozzájárulhatok az emberek gyógyulásához, jobb és teljesebb életéhez. Mindenáron karriert akartam építeni, de mindeközben az egóm, makacsságom és nagyravágyásom áldozata lettem. A vegyszerek által okozott, inhalatív úton kialakult bőrallergia elég korán derékba törte szépen alakuló karrieremet. Inkább vállaltam a kemény gyógyszeres kezeléseket, a kórházi beavatkozások tortúráit, minthogy feladjam azt, amiért évekig tanultam. Ma már tudom, hogy az élettől ez egy jel akart lenni, de akkor nem gondoltam bele, vagy inkább csak nem akartam látni a fájdalmas igazságot, hogy ez nem az én utam. Egy idő után a betegség egyre jobban elhatalmasodott rajtam. A kapott gyógyszerek mellékhatásai tovább keserítették a mindennapjaimat: hormonális rendszerem teljesen felborult, elhízás, cukorbetegség, ízületi és súlyos nőgyógyászati betegségek alakultak ki, melyeknek „maradványaival” még a mai napig is küzdök. Nem láttam a végét, és esélyt sem a gyógyulásra. A történetnek egy anafilaxiás sokk vetett véget. Csak a volt férjem lélekjelenlétének és a mentők gyors kiérkezésének köszönhetem, hogy most itt vagyok. Tényleges válaszút elé kerültem, vagy folytatom tovább azt az utat, ami nyilvánvalóan nem az enyém, vagy változtatok és újrakezdek mindent. Aznap az életet választottam, s ez volt az a pont, ahol irányt kellett váltanom.

– Eljutni a felismerésig, hogy változtatni kell, viszonylag egyszerű. A hogyan tovább kérdésre választ adni, megvalósítani, igazi kihívás. Mi adta számodra a megoldást?

– Gyermekként sokat voltam a szabadban, futottam, túráztam. Nyáron szinte le sem szálltam a bicikliről, élveztem a néptánc örömeit, versenyszerűen atletizáltam, kézilabdáztam. Valójában nem emlékszem, hogyan alakult ki nálam a mozgás szeretete. Egyszerűen jött, természetesen, ahogy a légzés. Szerves része volt a mindennapjaimnak. A családban senki sem sportolt, így arra nem tudok hivatkozni, hogy szülői mintát követtem volna. Szüleim azonban maximálisan támogattak mindenben, mert látták, hogy nagyon élvezem a mozgást, és van is hozzá tehetségem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, hiszen ezzel elindítottak az utamon. Amikor Budapestre kerültem, az egyetemen beleszerettem az aerobic mozgásformába. Rögtön tudtam, hogy komolyabb dolgunk lesz egymással. Imádtam a jó zenét, és hozzá a dinamikus, pörgős mozgást. Teljesen magába szippantott! Már akkor eldöntöttem, hogy el fogom végezni az oktatói képzést, hogy tovább tudjam adni azt a boldogság érzést, amit nekem adott az aerobic. A diploma megszerzése után ez a terv pár évre parkoló pályára került. Bár a saját edzések megmaradtak, belevetettem magam a vegyész munkába, mely fontos fordulópontja is volt az életemnek. A vegyész szakma elhagyása után teljesen irányt váltottam. Foglalkozásomat tekintve van „állásom” és „hivatásom” – a kettő eléggé különbözik egymástól -, de egyformán fontos szerepet játszanak az életemben. Az állásom most egy szállodában van, amit azért szeretek, mert egyfajta biztonságérzetet ad, de hivatásomnak és életfeladatomnak a tanítást és az emberekkel való közös munkát vallom.

– Mit tanítasz? Azt sejteni lehet, ahogy rád nézek, valami olyan, ami a mozgással van kapcsolatban. Jól gondolom?

– Igen, jól gondolod. A mozgás szeretete és a vágy, hogy egészségesen éljek, jelezte az utat, merre induljak. A civil munkámban már nem volt célom a karrierépítés. Ezzel párhuzamosan pedig visszatértem a régi álmaimhoz is, beiratkoztam egy fitnesz iskolába. Az alapképzés után nem volt kérdéses a folytatás – a gyógyszerek mellékhatásaiként kialakult ízületi és nőgyógyászati problémák mutatták az irányt. Ekkor ismerkedtem meg a Pilates-sel és nem túlzok, ha azt mondom, első mozdulatra szerelem volt, ami 15 éve folyamatosan tart. A fókusz és a tudatos jelenlét itt jelent meg először az életemben. Megváltoztatta a világszemléletemet, gondolkodásomat, az egész életemet. Teljes testi és mentális átalakuláson, fejlődésen mentem keresztül. Megtanultam megállni, picit lassítani, segített megtalálni saját, belső ritmusomat. A Pilates számomra megteremti a test, a tudat és a lélek tökéletes egységét. Az addig kipróbált mozgásformákhoz képest egy teljesen új élményt nyújtott, hiszen ezen az órán nem egy-egy izomcsoport fejlesztésre fókuszálunk, hanem a testet, mint „EGYSÉGET” fejlesztjük. A Pilates gyakorlásával lépésről lépésre rátalálunk tudatos tevékenységeink természetes ritmusára, és szert teszünk olyan hajlékonyságra, természetes eleganciára és mozgás-kultúrára, amely egyértelműen tükröződik mindennapi tevékenységeinkben is, pl. járás vagy ülés közben.

– Látszik rajtad ez a hajlékonyság, könnyedség!

– A Pilatest egyéni és csoportos órákon is tanítom. Gerinc-torna óráim „telt házzal” működnek, pedig este késői időpontokban is vannak. Mind e mellett egy fitnesz iskolában anatómiát és aerobik gyakorlatot is tanítok.

– Úgy tűnik, mozgás az életed!

– Valóban, mozgás nélkül nem tudnám elképzelni az életemet! Természetesen ezek mellett én is, mint minden ember, szeretek zenét hallgatni, moziba járni, beépítettem az életembe a meditációt és az Alexander-technikát is. Mégis, egy idő után azt éreztem, hogy bár nagyon jó, amit csinálok, valami hiányzik. Szerettem volna még jobban összehangolni a test és a lélek kapcsolatát. Ekkor került be az életembe a hangtál. Tíz évvel ezelőtt vettem részt először hangtálas relaxáción, ami teljesen elvarázsolt. Az összes sejtemben éreztem a tálak finom rezgéseit, a teljes fizikai és mentális ellazulást. A foglalkozás után rögtön tudtam, hogy egyszer majd ez is része lesz az életemnek. Három évvel ezelőtt engedve a belső hang biztatásának, elmentem egy hangtálas tanfolyamra és megvettem az első éneklő táljaimat.

– A hangtálakról viszonylag keveset tudunk. Nekem a tibeti szerzetesek jutnak eszembe először. Filmekben láttam, amint a kézzel fogható csendben egyszer csak megszólaltatnak egy gongot vagy egy hangtálat.

– Természetesen nyugodt, csendes környezetet kell teremteni hozzá, másképpen nem tudjuk befogadni ezeket a finom hangokat, rezgéseket. A hang hatására létrejövő sajátos energiával rendelkező hullám egész lényünkre hat. Szervezetünk háromnegyede vízből áll, így ennek hálás szerkezetéből adódóan kiválóan továbbítja a hanghullámokat, a hangtálak finom rezgései pedig fizikai hatást gyakorolnak szervezetünkre. A tálak jótékony, gyógyító rezgései egészen mélyen, sejtszinten masszíroznak, és végigáramlanak az egész testben. Fáradt és megfeszült izmaink teljesen el tudnak lazulni. Agyműködésünkre, ideg- és hormonrendszerünkre gyakorolt pozitív hatása során immunrendszerünk  aktivizálódik, ezzel stimulálva a szervezet öngyógyító folyamatait. Ennek következtében a test egészségesebb lesz, jobb hangulatba kerülünk, és ahogy oldódnak félelmeink, a testet és lelket egyaránt egészségesebb működésre serkenti.

– Úgy tűnik, megtaláltad a harmóniát az életedben!

– Kezdetben a karriervágy motivált. Ezért keményen harcoltam. Aztán megéltem a kudarcot, hogy a betegségem miatt nem tehetem, amit szerettem volna. A mozgás által új távlatok nyíltak az életemben. Megtanultam, hogy nem a harc, sokkal inkább az egyensúlyra törekvés a fontos. Rátalálva a hangtálakra és ezzel együtt más intuitív hangszerek használatára, eljutottam a csendes, békés harmóniáig. Magamra találtam.

Bátori Zsuzsanna
(fotó: Life1 Corvin Wellness – Lévay Máté, Csikós Árpád)

 Életigenlők.hu




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu